Facebook
1000 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz 🚚 Tüm kampanya ve sürprizlerden haberdar olmak, cildinize iyi gelecek bilgileri duymak için WTC Bülten'e üye ol!
Anasayfa WtC Bülten Cilt Lekeleri ve Doğru Ürün Seçimi
19.01.2024

Cilt Lekeleri ve Doğru Ürün Seçimi

Cilt lekelerinin birçok nedeni vardır. En yaygın nedenleri arasında güneş ışınları, hormonal değişiklikler, ilaçlar ve bazı cilt hastalıkları yer alır. Cilt lekelerinden kurtulmak isteyenler için birçok tedavi yöntemi ve önleme metodu mevcuttur. Bu blogu okuyarak cilt lekeleriniz hakkında bilgi edinebilir ve cilt lekelerinden kurtulmak için doğru tedavi yöntemini seçebilirsiniz.

Cilt Lekeleri ve Doğru Ürün Seçimi

Leke Nedir? Nasıl Oluşur?

 
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı ciltte lekeler oluşur.  Melanin; cildimize, saçlarımıza ve gözlerimize rengini veren doğal pigmenttir. Bir dizi faktör, melanin üretimindeki artışı tetikleyebilir. Güneşe maruz kalma, hormonal etkiler, yaşlanma, cilt yaralanmaları ve iltihaplanmalar, bu faktörler arasında öne çıkmaktadır.
 
 
 
Cilt Lekelerinin Oluşum Aşamaları

 
Cilt lekeleri, üç temel aşamadan geçerek oluşurlar. İlk aşama, melanin üretiminin artmasıdır. Melanin üretimini arttıran faktörler arasında; UV Işınları, hormonal değişikler, akneler ve genetik faktörleri sayabiliriz. Melanin üretiminin artmasıyla geçilen ikinci aşama, yaklaşık 2-3 hafta sürerken bu süreç içerisinde melanin pigmentleri cilt yüzeyine taşınır. Üçüncü ve son aşama, birkaç aydan bir yıla kadar zaman alabilirken bu süre zarfında melanin pigmentleri cilt yüzeyinde birikerek, koyu renkte lekeler oluştururlar.
Cilt lekeleri, oluşum aşamalarına göre üç ana gruba ayrılabilir:
 
1. Hipermelanizasyon
Hipermelanizasyon, ciltteki melanin üretiminin artması sonucu ortaya çıkar. Güneş ve yaşlılık lekeleri, çil, melazma gibi çeşitli cilt lekelerinin temel nedenidir.
2. Hipomelanizasyon
Hipomelanizasyon, ciltteki melanin üretiminin azalması sonucu meydana gelir. Melanin üretiminin azalması, vitiligo gibi cilt hastalıklarında gözlemlenebilir.
3. Hiperpigmentasyon
Hiperpigmentasyon, ciltte melanin üretiminin düzensiz olduğu durumları ifade eder. Bu durum, akne lekeleri, yara izleri, doğum lekeleri gibi çeşitli cilt lekelerinin sebebidir.
 
 
Lekeyle Savaşta Hangi İçerikler Kullanılmalıdır?
 
Cilt lekelerinin tedavisi zaman alabilir. Lekeler silindikten ya da açıldıktan sonra, tekrar oluşmamaları için sürecin devamında melanin sentezini baskılayıcı (tyrosinase inhibitörleri, melanosometransfer inhibitörleri) etken maddeler içeren ürünler ve geniş spektrumlu güneş koruyucuları kullanılmalıdır.
Azelaik Asit: Azelaik asit, bir alfa hidroksi asittir (AHA). Ciltteki Tirozinaz enzimini baskılar, melanin pigmentlerinin parçalanmasına yardımcı olur ve cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır. Azelaik asit, güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri ve akne lekeleri gibi çeşitli cilt lekelerinin tedavisinde etkilidir.
 
  • Retinoik Asit: A vitamininin bir türevidir ve ciltteki hücre yenilenmesini hızlandırmaya yardımcı olan bir retinoiddir. Retinoidlerin lekeler üzerinde birçok etki mekanizması bulunmaktadır. Bu etki mekanizmaları arasında tirozinaz transkripsiyonunun engellenmesi, melanositlerden keratinositlere pigment transferinin kesilmesi sayılabilir. Ayrıca, retinoidlerin kullanımı, epidermal dönüşümün hızlanmasıyla birlikte keratinositlerden pigment kaybının daha hızlı gerçekleşmesine katkıda bulunabilir.
     
  • C Vitamini: C vitamini, tirozinaz enziminin aktif bölgesindeki bakır ile etkileşime girerek tirozinazın etkisini azaltır. Ayrıca, C vitamini, melanogenezi tetikleyen reaktif oksijen türleri (ROS) üretimini engelleyerek, hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruyucu bir etki gösterir. Sonuç olarak, cilt sağlığı için en güçlü antioksidanlardan olan C vitamini, melanin üretimini azaltır, melanin pigmentlerinin parçalanmasına yardımcı olur ve cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırır.
     
  • Arbutin: Arbutin, Uva Ursi yapraklarından elde edilen bir glikonopiranozittir. Bu bileşik, tirozinaz aktivitesini düşürerek melanin üretimini azaltır. Ayrıca, melanozomun olgunlaşmasını engelleyerek ciltteki renk değişimini kontrol altında tutar. 
     
  • Glikolik Asit: Glikolik asit, bir alfa hidroksi asittir (AHA) ve cildi soyarak ciltteki ölü hücreleri temizlemeye yardımcı olan bir maddedir. Keratin bağlamalarının parçalanmasına yardımcı olur ve cilt hücrelerinin yenilenmesini hızlandırarak leke üzerinde çalışır.
     
  • Kojik Asit: Ciltteki melanin üretimini azaltmaya yardımcı olan Kojik asit, bir alfa hidroksi asittir (AHA). Tirozinaz enziminin aktif bölgesinde yer alan bakır iyonlarını yakalarken tirozinaz aktivitesinin artmasını ve melanin sentezini önler.
     
  • Traneksamik Asit: Cilt lekeleri, hiperpigmentasyon, akne, kılcal damar genişlemesi ve diğer cilt sorunlarının tedavisinde kullanılanılır. Ciltte melanin üretiminde rol oynayan tirozinaz enziminin aktivitesini baskılayarak melanin üretimini azaltır.
     
  • Niasinamid: Melanozom transferini baskılar ve lekenin cilt üzerine çıkmasına engel olur.
     
  • DelentigoTM: Tere filizinden elde edilen yeni nesil güçlü bir antioksidandır ve UV uyarısıyla melanın yapımında etkili olan enzimi baskılar.
     
  • Sisteamin: Depigmentasyon etkisini melanin sentezini engelleyerek göstermektedir. Trosinazı ve peroksidazı baskılayarak leke pigmentasyonunu azaltır.
 
Ürün Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
 
  • Lekelerin Türü ve Şiddeti: Lekeler; güneş lekeleri, yaşlılık lekeleri, akne lekeleri, melazma gibi çeşitli türlerde olabilir. Lekeler ne kadar şiddetliyse, tedavi için daha güçlü bir ürün gerekebilir.
  • Cilt Tipi: Bazı ürünler, belirli cilt tipleri için daha uygundur. Örneğin hassas ciltler için daha yumuşak, agresif olmayan, nazik içerikli ürünler tercih edilmelidir.
  • Ürün İçeriği: Lekeler için kullanılan ürünlerde genellikle ciltteki melanin üretimini azaltmaya yardımcı olan maddeler bulunur. Bir profesyonelin gözetiminde cildiniz için uygun aktifi seçmeniz en doğrusu olacaktır.
 
Öneriler: 

 
Cilt lekelerinde sonuç almak için sabırlı olmalı ve profesyonelinizle seçtiğiniz ürünleri düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Güneş ışınlarından kaçınmanın ve güneş kremi kullanmanın, lekeyle yapılan savaşta alınabilecek en etkin önlem olduğunu daima hatırlamalısınız. En doğru güneş koruması için güneş kreminiz, 50 faktörlü, PA ++++ standartlarında olmalı ve etkinliği kanıtlanmış yeni nesil filtrelerle üretilmiş olmalıdır. 
 
 
Sonuç olarak, kişiselleştirilmiş doğru bilgiler ışığında doğru cilt bakım ürünlerini seçmek, cildinizi korumak ve iyileştirmek için elzemdir.

 
WTC Doktor ve Cilt Koçları, kronikleşen deneme yanılma döngülerinden çıkarak bir kere de doğru kararlı verebilmeniz için sizi bekliyor! 

 
İlgili Bültenler
Cilt Lekeleri için Lazer Uygulamaları ve Diğer Teknolojiler

15.01.2024

Leke Tedavilerinde Kullanılan Lazer Uygulamaları hakkında, lekenin oluşumu ve önlenmesi sürecinden başlayarak harika bilgiler edineceğiniz Cilt Lekeleri için Lazer Uygulamaları ve Diğer Teknolojiler yazısı sizlerle. Yazısı için Dr Elif Cömert'e teşekkür eder, siz değerli okuyucularımıza iyi okumalar dileriz.

leke, leke çözümleri, leke tedavileri, leke önlemleri, güneş lekeleri, güneş koruyucuları

Enflamasyona Bağlı Yaşlanma, Inflammaging

25.10.2023

Değerli  içerik üreticisi ( IG: LeMuadil ) ve WTC Cilt Koçu Mert Kara'nın derin araştırmaları sonucu derlediği enflamasyona bağlı yaşlanma çeşidi olan "inflammaging" konusunu tüm detaylarıyla birlikte sizlerle buluşturuyoruz.WTC Ailesi olarak paydaşlarımızı doğru ve güncel bilgiye ulaştıran Sevgili Mert'e bu güzel yazısı için çok teşekkür ederiz.

yaşlanma, yaşlanma türleri, yaşlanma engelleyici önlemler, kırışıklık, leke, onarım ve yenilenme

Doğum Sonrası Oluşan Lekeler: Melazma Nedir? Nasıl Oluşur ve Tedavi Edilir?

6.01.2024

Sebebi her ne kadar tam olarak bilinmese de bir çok kişiyi görünüş itibariyle rahatsız eden hiperpigmentasyon konusunun en önemli bileşeni olan melazma başlığını Sevgili WTC Profesyoneli Dr.Tuğba Falay ile ele aldık. Kendisine bu kıymetli bilgileri paylaştıkları için çok teşekkür ederiz.

melazma, pigmentasyon, leke