Facebook
1000 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz 🚚 Tüm kampanya ve sürprizlerden haberdar olmak, cildinize iyi gelecek bilgileri duymak için WTC Bülten'e üye ol!
Anasayfa WtC Bülten Cilt Temizliği
28.03.2022

Cilt Temizliği

Cilt sağlığı rutinin en kolay adımı olarak görülse de temizlik adımı, birçok sorunun cevaplandırılmasını gerektiren bir adım. Kişinin cilt tipini doğru bilmesi, ihtiyacı olan içerikleri hangi formda tercih edeceğini belirler. Bu noktada atlananlardan birisi de aslında cilt tipimizin 365 gün aynı olmamasıdır. Mevsimler ve dönemsel hayat tarzı değişiklikleri cildimizin de değişmesine neden olur ve aslında her bir biz için farklı çözümlere ihtiyaç duyarız. Ne dersiniz, biraz şizofreni kokuyor değil mi? 😊 Yine de telaşa çok da kapılmamanız için sizlerle işinizi kolaylaştıracak bir şema paylaşmak istiyoruz

Bir doktor konsültasyonu olmadan herhangi bir cilt sağlığı ürününe yatırım yapmak istiyorsanız, evvela cildinizi ve ihtiyaçlarınızı belirlemeniz yerinde olacaktır; aksi takdirde zaman ve para kaybetme olasılığınız çok yüksek olacaktır. Ayrıca, girilen yorucu deneme-yanılma yöntemleri de cesaretinizi kıracaktır. 

Not: Bu şemanın genel bir çalışma olduğunu unutmayın lütfen, kişiselleştirilmiş analiz ve öneriler için WTC Konsültasyon hizmetine göz atarak hareket etmenizi öneririz. 

 

Yüzünüzü nazik bir temizleyici ile yıkayarak başlayın. 30 dakika bekleyin ve sonuçlarınızı kontrol edin!

Yağlı ciltler, yüzün başta T bölgesi (alın, burun ve çene) olmak üzere genelinde fazla yağ barındıran cilt anlamına gelir. Yağlı cilt, parlak görünme, yağlılık hissi verme eğilimindedir ve cildinizi leke ve sivilcelere açık hale getirebilir.

Normal ciltler, denge halindeki cilttir (çok kuru veya çok yağlı olmayan cilt). Normal ciltler, sivilce veya pul pul dökülmeye meyilli değildir ve dengeli bir T-bölgesine sahiptir. Hassasiyet sorunları ve kırışıklıklar minimumdadır. 

Karma ciltler, hem kuru hem de yağlı bölgelere sahiptir. Örneğin, cilt tipik olarak alın, burun ve çenede parlak, yanaklarda ise kuru veya normal görünebilir. Mevsim değişikliklerine göre farklılık göstererek bir cilt tipine daha uyumlu hale gelebilir.

Kuru ciltler, genellikle pürüzlü, pullu, kaşıntı veya tahrişe yatkın, genel olarak nemsiz kalmış bir görünüm ve hissiyattadır. Kuru ciltler, kırışıklığa diğer cilt tiplerine göre daha meyillidir.

Hassas ciltler, kişiden kişiye farklılıklar gösterse de genellikle gözle görülür kızarıklık ve kuruluk ile ilişkilendirilir. Gözle görülür belirtiler göstermediği zamanlarda da rahatsızlık hissiyatına sahip olabilir. ⁣

Yukarıdaki şema yardımıyla genel olarak cilt tipinizi belirlediyseniz, şimdi önümüz biraz daha aydınlık. Gelin şimdi “kir”den başlayarak tüm temizleme sürecini ele alalım. 

Kirler 
Cilt gözenekleri, cilt yağı, hava kirliliği ve makyaj gibi etmenlerden dolayı tıkanabilir. Bu gözeneklerin açılarak cildin etkin şekilde yenilenebilmesinin sağlanması için de farklı temizleyicilere ihtiyaç vardır. Bazı kirletici maddeler suda, bazıları da yağda en iyi şekilde çözünecektir: 

  1. Yağ Bazlı Temizlik 
    Cildin yağ, havadan gelen kirlilik ve makyaj kalıntılarından arındırmak için akşamları ilk adımda, kuru cilde kuru elle yağ bazlı temizleyici uygulanarak temizlenmesi ve suyla arındırılmasıdır. 

  1. Su Bazlı Temizlik 
    Cildin, yüz yıkama jeli ya da yüz köpüğü kullanılarak temizlendiği, pH dengesinin korunduğu, su bazlı temizleyicilerle yapılan derinlemesine temizlik adımıdır. 

Temizlik Nasıl Yapılmalı? 
Cildin fazla yağ, genel kirlilik ve makyaj kalıntılarından kurtarılarak nazikçe ve kurutulmadan temizlenmesi gerekir. Aynı zamanda temizlik, cildin koruyucu bariyeri olan cilt florasına zarar vermeden cilt bariyerini kuvvetlendirmelidir.  

Öneri Ürün : Yüz Temizleme Ürünleri 

cilt_temizligi

Cilt Tipleri için Temizleyici Formları

Yağ 
Yağ bazlı makyajı temizlemek için en uygun formdur. Ön temizleyici olarak kullanılır ve çift adımlı temizleme rutininin ilkidir. Cildi nazikçe yumuşatır makyajı, kiri ve diğer kalıntıları etkili bir şekilde çözer.  Tüm cilt tipleri için etkindir.

Jel
Hafif, köpürmeyen bir temizleyici formudur. Jel temizleyiciler farklı cilt tipleri birçok çeşitte karşımıza çıksa da en çok normal, karma ve yağlı ciltler için önerilir.

Kil
Detoksifiye edici ve matlaştırıcı özellikleriyle bilinirler. Kil temizleyiciler, gözenekleri temizlerken tıkanmış cildi yatıştırır ve fazladan üretilen yağı emer. Makyajı çıkarmak için kullanılmaz. Çift adımlı temizleme rutininin ikinci adımı olarak kullanılabilir. Yağlı, karma ve akneye meyilli ciltler için idealdir. 

Krem
Daha derin nemlendirme sağlayan daha yoğun kıvamlı bir formdur. Normal ve kuru ciltler, hassas ciltler veya cildinizin ekstra neme ihtiyaç duyduğu soğuk aylarda önerilir!

Köpük 
Jel temizleyicilerle karşılaştırıldığında cildi daha fazla kurutma eğilimindedir. Suyla karşılaştığında köpürürler. Karma veya yağlı ciltler için önerilir.

Balm 
Yağa benzer, makyajı çıkarmak için temizliğin ilk adımında olarak kullanılır. Genellikle derinlemesine besleyici ve nemlendirici olan botanik özler içerir.

Temizleme Sütü 
İçeriğinden dolayı değil, dokusu ve görünümü nedeniyle süt olarak adlandırılırlar. Yağlı temizleyicilerden biraz daha kalın, kremli temizleyicilerden biraz daha incedir. Normal, hassas veya kuru cilt tipleri için idealdir.

Tonik 
Genellikle atlanan bir adım olan temizlik sonrası tonik uygulamaları, temizliğin cildin daha derin katmanlarına ulaşmasını sağlayarak temizlik sürecinin bir tamamlayıcısı olarak görev yapar. Derinlemesine temizlenmiş bir cilt, toniklerin daha derin katmanlara inerek görevlerini yerine getirmelerine olanak tanır.

Cilt Temizliği Ürünlerinde Kullanılan Asitler

AHA (Alpha Hydroxy Acid) 
Alfa Hidroksi Asitler, cildinizin en üst tabakasını (ölü cilt hücrelerini) dökmek için kullanılan, suda çözünebilen asitlerdir. AHA’lar içerisinde Laktik, Mandelik, Sitrik, Tartarik ve Malik Asit ile karşılaştırıldığında Glikolik Asit, cildin daha derinlerine nüfuz edebilen küçük moleküler yapısı sayesinde en güçlü asittir. Bu güç aynı zamanda beraberinde “tahriş” olasılığını da getirebilir. Nemlendirici serumunuzun içerisine katacağınız birkaç damla Glikolik Asitle tahriş ve hassasiyeti azaltabilirsiniz.

  • Bitkisel içeriklerden elde edilen, suda çözünen bir asittir.
  • Cildi nemlendirir ve kollajen üretimini uyarır.
  • Cildin üst katmanında çalışır, soyulmayı ve üst tabakadaki ölü cilt hücrelerinin dökülmesini sağlar.
  • Donuk, mat ve kuru ciltler için etkilidir.

AHA Çeşitleri

  • Glycolic Acid
  • Lactic Acid
  • Mandelic Acid
  • Citric Acid
  • Phytic Acid
  • Malic Acid

BHA (Beta Hydroxy Acid) 
Beta-Hidroksi Asitler, yağda çözünür. %0,5-2 oranındaki BHA, gözeneklerin içerisine etkili bir şekilde nüfuz eder ve gözeneklerdeki yağ, kir ve ölü hücre birikintilerini temizler. Salisilik Asit, BHA’lar için mükemmel bir örnektir. Salisilik Asit yapısı gereği UV koruyucu etkiye sahip olsa da bu, BHA’nın yanında güneş koruyucuyu atlayabileceğiniz anlamına gelmez. 

  • Yağda çözünebilen bir asittir. Cilt gözeneklerinde çalışır ve buradaki yağları parçalar.
  • Cilt tonunun düzenlenmesine yardımcı olur.
  • İnce çizgilerin tedavisinde kullanılır.
  • Akneye karşı etkilidir.
  • Enflamasyonu azaltır. 

BHA Çeşitleri

  • Salicylic Acid
  • Lipohydroxy Acid 

PHA (Poly Hydroxy Acid) 
Poli-Hidroksi Asitler, AHA'lara benzer. AHA’lara göre daha büyük moleküler boyuttadırlar ve daha yavaş bir salınımları vardır. Çok hassas yapıdaki ciltler için dahi uygun olduklarından tahriş edici medikal ürünlerin yanında destek bakımı için kullanılabilirler. Glukonolakton (PHA) içeren ürünlerin Rosacea tedavisinde reçeteli Azelaik Asit ile birlikte kullanımı, tek başına ilaç kullanımına kıyasla terapötik sonuçları önemli ölçüde iyileştirir ve reçeteli ilaçların tolere edilebilirliğini artırır.  Glukonolaktonun, tamamlayıcı eksfoliasyon etkileri sağladığı ve akne tedavisinde benzoil peroksitin tahriş potansiyelini azalttığı ispatlanmıştır. PHA'ların akne tedavisinde topikal retinoid tedavisi ile uyumlu olduğu da kanıtlanmıştır. 

%7-12 gibi daha yüksek konsantrasyonlarda avantajları daha fazla ortaya çıkan PHA’lar, hassas ciltler için harika bir seçenek olmanın yanında cilt florası ve bariyeri dostu özellik gösterir.

  • Ciltten ölü hücreleri temizler.
  • Cildi ve gözenekleri derinlemesine temizlerken, ciltte herhangi bir hassasiyete sebep olmaz.
  • Cildin nemlenmesini sağlarlar ve bağışıklığını artırır.
  • Daha büyük moleküler yapısı sayesinde genel olarak AHA’nın daha nazik bir formdur. 

PHA Çeşitleri

  • Gluconolactone
  • Lactobionic Acid

Cilt Temizliğinde Yapılan Hatalar

  1. Yanlış Ürün Seçimi 
    Cilt tipine uygun olmayan, yanlış yüz temizleme ürünleri seçilmesi yapılan en yaygın hatalardan birisidir. Yüz temizliği; yüz temizleme jeli, yüz yıkama köpüğü ve tonik gibi birçok farklı ürün kullanılarak gerçekleştirilebilirken yanlış seçimler, cildin mikrobiyotasını ve asit dengesinin bozulmasından başlayarak farklı ve geri dönüşü meşakkatli olan cilt sorunlarıyla karşı karşıya kalmanıza sebep verebilir. 
     

  1. Yoğun veya Nadir Temizlik 
    Cildin hem sık ve yoğun hem de nadiren temizlenmesi durumları aynı derecede yanlıştır. Çok sık ve yoğun temizlenen cildin, doğal koruyucu katmanı, pH dengesi ve yağ yapısı bozulabilirken; nadiren temizlenen cilt gözeneklerinin içerisinde sürekli yağ, ölü hücreler ve kir kalıntıları bulunur. 
     

  1. Durulama Suyunun Derecesi 
    Sıcak suyun, kirleri yumuşatarak daha derin bir temizlik sağlayacağına dair inanç doğru değildir. Aksine sıcak suyla yapılan temizleme, cildin yağ dengesinin bozulmasına ve dolayısıyla cildin kuruyarak kırışmasına ve hassasiyet göstermesine sebebiyet verebilir. Soğuk ya da ılığa yakın bir suyla yapacağınız temizleme ve durulama, en iyi sonuçları almanıza yardımcı olacaktır. 
     

  1. Cilde Yapılan Baskı  
    Cilt temizliğin daha iyi olması için cilde olması gerekenden daha fazla baskı uyguladığınızda cildinizin tahriş olmasının önünü açabilirsiniz. Özellikle, göz çevresine yapılacak olan fazladan baskı, tenimizin daha ince yapıda olman bu bölgesindeki kollajen ve elastin bağlarının bozulmasına sebep olabilir.  
     

  1. Kurulama 
    Yıkama sonrası cildin bir havlu yardımıyla sertçe kurulanması da aynı şekilde cildin tahrişine sebep olabilir. Havlunun kişiselleştirilmesi ve olabildiğince temiz olması, sonuçlarınızın daha iyi olmasını sağar. Öte yandan, suyla durulanmış olan cildin üzerindeki ıslaklığın hafifçe alınarak cildin nemi kendi kendine emmesine izin verilmelidir.

Günün sonunda, sadeleştirilmiş bir cilt sağlığı rutininin ilk adımının dahi birçok bilinmezi içerdiğini görmüş olduk. Cilt sağlığınız da tıpkı genel sağlığınız gibidir. Tamamen size özeldir ve kişiselleştirilmiş bir bakış açısı ister. WTC’nin doktor konsültasyonu hizmeti sayesinde Türkiye’nin önde gelen medikal estetik hekim ve dermatologlarıyla istediğiniz yer ve zamanda görüşerek cilt sağlığınıza giden yolu kısaltabilir ve istenmeyen deneme-yanılma döngülerinden sıyrılabilirsiniz. 

PI.GENE Temizleme Teknolojilerinden oluşan setimize göz atmak için resime tıklayabilirsiniz.

 

İlgili Bültenler
Temizleyiciniz Neden Rutininizin En Önemli Ürünü?

28.04.2022

Cilt sağlığına giden yolda bakım rutininin başlangıcı ve en önemli adımı cilt temizliğidir. 

Temizlik, cilt temizliği

C Vitamini Dosyası

19.04.2023

C Vitamini, tıp dünyasında erken keşfedilmiş ve sık kullanılan bir içerik olmasının yanı sıra insan sağlığındaki yeri ve önemi bizi halen şaşırtabilmektedir. Cilt sağlığımız içinde yeri tartışılmaz olan bu içeriği bülten yazımızda tüm detaylarıyla ele aldık. 

C vitamini, antioksidanlar, Serbest Radikaller, Alphascience, Oio Lab

Cilt Temizliği

28.03.2022

Cilt sağlığı rutinin en kolay adımı olarak görülse de temizlik adımı, birçok sorunun cevaplandırılmasını gerektiren bir adım. Kişinin cilt tipini doğru bilmesi, ihtiyacı olan içerikleri hangi formda tercih edeceğini belirler. Bu noktada atlananlardan birisi de aslında cilt tipimizin 365 gün aynı olmamasıdır. Mevsimler ve dönemsel hayat tarzı değişiklikleri cildimizin de değişmesine neden olur ve aslında her bir biz için farklı çözümlere ihtiyaç duyarız. Ne dersiniz, biraz şizofreni kokuyor değil mi? 😊 Yine de telaşa çok da kapılmamanız için sizlerle işinizi kolaylaştıracak bir şema paylaşmak istiyoruz

AHA, BHA, PHA, Temizlik, cilt bakım rutini