Facebook
1000 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz 🚚 Tüm kampanya ve sürprizlerden haberdar olmak, cildinize iyi gelecek bilgileri duymak için WTC Bülten'e üye ol!
Anasayfa WtC Bülten Foto-yaşlanma Nedir?
18.10.2023

Foto-yaşlanma Nedir?

Yaşlanmanın dış etkilere bağlı olan sebeplerinin başında gelen foto-yaşlanma konusunu değerli doktorumuz Dermatolog Dr. Esra Özkürkçü ile işledik.

Foto-yaşlanmanın tanımı, sebepleri ve etkilerini nasıl engelleyebileceğimizi içeren bu güzel yazı için sevgili doktorumuza çok teşekkür ederiz.

Foto-yaşlanma Nedir, Nasıl Yaşlanırız?

Foto-yaşlanma, yıllar içinde güneş ışınlarına tekrarlayan maruz kalma sonucu normal yaşlanma belirtilerinin hızlanması ve ciltte güneş sebebiyle ek yaşlanma belirtilerinin görülmesidir.

Foto-yaşlanma Sürecinde Nelerle Karşılaşırız?

1-) Derinin epidermis dediğimiz üst tabakası incelir ve bu tabakanın kendi kendini yenileme hızı düşer. Cildin daha derin tabakası olan dermisteki elastik ve kollajen lifler hasar alarak bozulurlar. Dermal matriksteki biyolojik reaksiyonlar yavaşlar, onarımları güçleşir.

Bu durum,

* Derinin daha kolay yaralanmasına ve yaraların daha geç iyileşmesine,
* Deride daha kolay morarmalar meydana gelmesine,
* Deride parşömen kağıdı görünümünün oluşmasına neden olur.

2-) Dermis dediğimiz derinin beslenmesini sağlayan daha derindeki tabakadaki kollajen oranı, yaşlanmayla birlikte %70 oranında azalır. 

Bu durum,
Deride elastikiyet kaybına sebep olur. Bu kayıplar kendini sarkma ve gözeneklerde genişleme şeklinde gösterir.
Kollajen kaybıyla birlikte görülen hyaluronik asit azalması sonucunda derinin nem tutması zorlaşır ve deride kuruluk meydana gelir.
Burada bahsettiğimiz iki faktör, olağan kronolojik yaşlanma sürecinde de gördüğümüz; ama foto-yaşlanmayla birlikte hızlanan faktörlerdir. Yapılan bilimsel bir çalışmada, güneşe uzun süre maruz kalan kişilerde kırışıklık oluşumlarının 10 yıl erken başladığı gözlemlenmiştir.


Foto-yaşlanmaya Görece Fazla Kalan Kişide Kronolojik Yaşlanma Süreçlerine Ek Neler Ortaya Çıkar?


* Boyun bölgesi ve dudak çevresi gibi aslında aşırı harekete bağlı olmayan bölgelerde dahi derin kırışıklıklar meydana gelir.


* Derinin normal yaşlanma sürecinde oluşan kırışıklıkların sayısı artar ve derinleşir.
* Yüzde çeşitli açık veya koyu lekelenmeye bağlı renk eşitsizliği ve sarı diskolorasyon (renk değişikliği) ve lentigolar görülür.
* Ciltte meydana gelen elastikiyet kaybı ve genişleyen porlar sebebiyle yaşlı kişilerde burun çevresinde siyah ve derin noktalar ortaya çıkar.
* Yüzde ve vücutta seboreik keratoz adı verilen, büyüyen kahverengi benler oluşur.
* Deride kösele benzeri görünüm hasıl olur.

 

 



Foto-yaşlanma Önlenebilir mi?


Foto-yaşlanma, normal (kronolojik) yaşlanma süreci gibi tamamen olmasa da kısmi olarak önlenebilen ve yavaşlatılabilen bir süreçtir.
Bunun için güneşten korunma, tedavi ve önlemin her aşamasında bulunmak kaydıyla çeşitli dermokozmetikler ve işlem bazlı bazı uygulamalar mevcuttur.
Hastanın cilt hasarının seviyesi, hastanın beklenti ve endişeleri üzerine kurulacak tedavi planlamasında evvela hastanın güneşten korunma yöntemleri hakkında bilinçlendirilmesi hedeflenmelidir. Bu bağlamda, hastaya yaş ve cilt yapısına uygun güneş koruyucu kullanım alışkanlığı kazandırılmalı, şapka ve kıyafet kullanımıyla güneşten mekanik olarak korunma yöntemleri aktarılmalı ve güneşin dik olduğu 11-14 saatleri arası gölge ortamlarını tercih etmeye çalışması salık verilmelidir.
Bilinçlendirme sürecinin ardından, foto-yaşlanmayı yavaşlatan dermokozmetiklerin düzenli kullanımı önerilmelidir. Özellikle de antioksidan içerikli serum ve nemlendiricilerin kullanımı hem foto-yaşlanma hem de kronolojik yaşlanma sürecini yavaşlatmakta çok faydalıdır. 

Cilt bariyerimiz sağlamsa güneş ışınlarından daha az etkileneceğimiz için cilt bariyerimizi onarıp koruyacak ve ona zarar vermeyecek ürün ve marka seçimlerinde bulunulmalıdır. 


Ürün aktif içeriklerine bakacak olursak, özellikle foto-yaşlanma sürecine yönelik ürün kullanma talebimiz varsa, C vitamini ve retinoidler gibi anti-oksidanlar, cildi foto-yaşlanmanın kötü etkilerinden koruyacak ve özellikle de retinoidler, foto-yaşlanmaya bağlı etkileri bir miktar da olsa geriye çevirebilecektir.
Son olarak, cilt kalitesini arttırmak ve yaşlanma sürecine bağlı oluşan değişiklikleri geriye çevirmek adına cilt kalitesini arttıran lazer bazlı tedaviler ve hastanın ihtiyacına uygun, deriye enjeksiyon yoluyla yapılan, özel mezoterapiler, prp ve kök hücre gibi uygulamalar yapılabilmektedir.
Unutmamak gerekir ki, hayat tarzımız, genetik mirasımız ve yaşadığımız yer dolaysıyla hepimiz farklı bir cilde ve farklı cilt ihtiyaçlarına sahibiz. Bu noktada, sizin için işe yarayan bir ürün, terapi ya da tedavi bir başkası için işe yaramayabilir. Bunun için mutlaka bir profesyonele görünmeli ve kişiselleştirilmiş bir süreç izleyerek hedeflerinize ulaşmalısınız.
İlgili Bültenler
Güneş kreminizin koruma faktörü: SPF nedir?

30.05.2022

Güneş koruyucular yakın geçmişe kadar sadece SPF değerine sahipti ve UVB ışınlarından korumak üzere üretilirdi, ancak yapılan araştırmaların UVA ışınlarının cildimiz üzerindeki kalıcı ve geri dönüşü olmayan zararlarını göstermesi üzerine, UVA korumasına da sahip olan yeni ürünler geliştirildi. WTC Bülten'in bu sayısında güneş kremimizin koruma faktörü olan SPF değerinin ne anlama geldiğine ve nasıl belirlendiğine, maruz kaldığımız UV dozajını hangi faktörlerin etkilediğine bakıyoruz. Gelecek hafta ise UVA koruması ve UVA-PF değerini mercek altına alacağız. 

UV ışınları, UVB, SPF, 50 spf güneş kremi, cilt kanseri, güneşten korunma, erken yaşlanma

Foto-yaşlanma Nedir?

18.10.2023

Yaşlanmanın dış etkilere bağlı olan sebeplerinin başında gelen foto-yaşlanma konusunu değerli doktorumuz Dermatolog Dr. Esra Özkürkçü ile işledik.

Foto-yaşlanmanın tanımı, sebepleri ve etkilerini nasıl engelleyebileceğimizi içeren bu güzel yazı için sevgili doktorumuza çok teşekkür ederiz.

yaşlanma, yaşlanma türleri, foto yaşlanma

Güneşin cildimize etkileri

10.05.2022

Başta D vitamini senteziyle kalsiyum dengesini sağlayarak kemik gelişimi ve sağlığı ile ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan güneşin, ne yazık ki insan cildi üzerinde olumsuz etkileri daha çok. Kısa vadeli etkileri ciltte eritem (kızarma ve acı hissi), tahriş ve nihayetinde bronzlaşmayla hücre ve doku hasarına yol açarken, geri döndürülemez ve kötü huylu olan uzun vadeli etkileri de var. Güneşe maruz kalmak günümüzde erken kırışma ve birçok cilt kanseri türünün muhtemel sebebi olarak görülüyor. 

güneş, UV ışınları, UVB, UVA, güneş kremi, cilt kanseri, güneşten korunma, erken yaşlanma, bronzlaşma