Facebook
🚚 1000 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz 🚚 Tüm kampanya ve sürprizlerden haberdar olmak, cildinize iyi gelecek bilgileri duymak için WTC Bülten'e üye ol!
Anasayfa WtC Bülten Foto-yaşlanma Nedir?
18.10.2023

Foto-yaşlanma Nedir?

Yaşlanmanın dış etkilere bağlı olan sebeplerinin başında gelen foto-yaşlanma konusunu değerli doktorumuz Dermatolog Dr. Esra Özkürkçü ile işledik.

Foto-yaşlanmanın tanımı, sebepleri ve etkilerini nasıl engelleyebileceğimizi içeren bu güzel yazı için sevgili doktorumuza çok teşekkür ederiz.

Foto-yaşlanma Nedir, Nasıl Yaşlanırız?

Foto-yaşlanma, yıllar içinde güneş ışınlarına tekrarlayan maruz kalma sonucu normal yaşlanma belirtilerinin hızlanması ve ciltte güneş sebebiyle ek yaşlanma belirtilerinin görülmesidir.

Foto-yaşlanma Sürecinde Nelerle Karşılaşırız?

1-) Derinin epidermis dediğimiz üst tabakası incelir ve bu tabakanın kendi kendini yenileme hızı düşer. Cildin daha derin tabakası olan dermisteki elastik ve kollajen lifler hasar alarak bozulurlar. Dermal matriksteki biyolojik reaksiyonlar yavaşlar, onarımları güçleşir.

Bu durum,

* Derinin daha kolay yaralanmasına ve yaraların daha geç iyileşmesine,
* Deride daha kolay morarmalar meydana gelmesine,
* Deride parşömen kağıdı görünümünün oluşmasına neden olur.

2-) Dermis dediğimiz derinin beslenmesini sağlayan daha derindeki tabakadaki kollajen oranı, yaşlanmayla birlikte %70 oranında azalır. 

Bu durum,
Deride elastikiyet kaybına sebep olur. Bu kayıplar kendini sarkma ve gözeneklerde genişleme şeklinde gösterir.
Kollajen kaybıyla birlikte görülen hyaluronik asit azalması sonucunda derinin nem tutması zorlaşır ve deride kuruluk meydana gelir.
Burada bahsettiğimiz iki faktör, olağan kronolojik yaşlanma sürecinde de gördüğümüz; ama foto-yaşlanmayla birlikte hızlanan faktörlerdir. Yapılan bilimsel bir çalışmada, güneşe uzun süre maruz kalan kişilerde kırışıklık oluşumlarının 10 yıl erken başladığı gözlemlenmiştir.


Foto-yaşlanmaya Görece Fazla Kalan Kişide Kronolojik Yaşlanma Süreçlerine Ek Neler Ortaya Çıkar?


* Boyun bölgesi ve dudak çevresi gibi aslında aşırı harekete bağlı olmayan bölgelerde dahi derin kırışıklıklar meydana gelir.


* Derinin normal yaşlanma sürecinde oluşan kırışıklıkların sayısı artar ve derinleşir.
* Yüzde çeşitli açık veya koyu lekelenmeye bağlı renk eşitsizliği ve sarı diskolorasyon (renk değişikliği) ve lentigolar görülür.
* Ciltte meydana gelen elastikiyet kaybı ve genişleyen porlar sebebiyle yaşlı kişilerde burun çevresinde siyah ve derin noktalar ortaya çıkar.
* Yüzde ve vücutta seboreik keratoz adı verilen, büyüyen kahverengi benler oluşur.
* Deride kösele benzeri görünüm hasıl olur.

 

 



Foto-yaşlanma Önlenebilir mi?


Foto-yaşlanma, normal (kronolojik) yaşlanma süreci gibi tamamen olmasa da kısmi olarak önlenebilen ve yavaşlatılabilen bir süreçtir.
Bunun için güneşten korunma, tedavi ve önlemin her aşamasında bulunmak kaydıyla çeşitli dermokozmetikler ve işlem bazlı bazı uygulamalar mevcuttur.
Hastanın cilt hasarının seviyesi, hastanın beklenti ve endişeleri üzerine kurulacak tedavi planlamasında evvela hastanın güneşten korunma yöntemleri hakkında bilinçlendirilmesi hedeflenmelidir. Bu bağlamda, hastaya yaş ve cilt yapısına uygun güneş koruyucu kullanım alışkanlığı kazandırılmalı, şapka ve kıyafet kullanımıyla güneşten mekanik olarak korunma yöntemleri aktarılmalı ve güneşin dik olduğu 11-14 saatleri arası gölge ortamlarını tercih etmeye çalışması salık verilmelidir.
Bilinçlendirme sürecinin ardından, foto-yaşlanmayı yavaşlatan dermokozmetiklerin düzenli kullanımı önerilmelidir. Özellikle de antioksidan içerikli serum ve nemlendiricilerin kullanımı hem foto-yaşlanma hem de kronolojik yaşlanma sürecini yavaşlatmakta çok faydalıdır. 

Cilt bariyerimiz sağlamsa güneş ışınlarından daha az etkileneceğimiz için cilt bariyerimizi onarıp koruyacak ve ona zarar vermeyecek ürün ve marka seçimlerinde bulunulmalıdır. 


Ürün aktif içeriklerine bakacak olursak, özellikle foto-yaşlanma sürecine yönelik ürün kullanma talebimiz varsa, C vitamini ve retinoidler gibi anti-oksidanlar, cildi foto-yaşlanmanın kötü etkilerinden koruyacak ve özellikle de retinoidler, foto-yaşlanmaya bağlı etkileri bir miktar da olsa geriye çevirebilecektir.
Son olarak, cilt kalitesini arttırmak ve yaşlanma sürecine bağlı oluşan değişiklikleri geriye çevirmek adına cilt kalitesini arttıran lazer bazlı tedaviler ve hastanın ihtiyacına uygun, deriye enjeksiyon yoluyla yapılan, özel mezoterapiler, prp ve kök hücre gibi uygulamalar yapılabilmektedir.
Unutmamak gerekir ki, hayat tarzımız, genetik mirasımız ve yaşadığımız yer dolaysıyla hepimiz farklı bir cilde ve farklı cilt ihtiyaçlarına sahibiz. Bu noktada, sizin için işe yarayan bir ürün, terapi ya da tedavi bir başkası için işe yaramayabilir. Bunun için mutlaka bir profesyonele görünmeli ve kişiselleştirilmiş bir süreç izleyerek hedeflerinize ulaşmalısınız.
İlgili Bültenler
Hiperpigmenasyon ve Cilt Lekeleri

19.12.2023

Hiperpigmentasyon olarak bilinen ve cildin renk üretme fonksiyonunun aşırı çalıştığı durumlarda ortaya çıkan koyu renkli ve düzensiz kahvrerengi alanların oluşma mekanizmalarını, sebeplerini, çeşitlerini ve daha sonrasında tedavi yöntemlerini inceleyeceğimiz " Hiperpigmentasyon Dosyasının" ilk blog yazısına hoş geldiniz:) Literatürde yer alan bilgilerin derlendiği ve WTC Bilim Kurulu tarafından doğruluğu ve güncelliğinin teyid edildiği bu derlemeye katkılarından dolayı WTC Profesyoneli ve WTC Bilim Kurulu Başkanı Dr.Yaman Er' e çok teşekkür ederiz.

leke, hiperpigmentasyon, inflamaging, foto-yaşlanma, melasma, güneş

Ciltte Yaşa Bağlı Değişimler ve Değişen Bakım İhtiyaçları

3.08.2023

Hepimizin bildiği gibi cilt yaşlanması doğal bir süreç. Yaşlanmaya karşı koyamayacağımız gerçeği bir yana, bu süreci daha iyi yönetebilmek de elimizde. Kendisini Instagram'da ürettiği içeriklerden tanıdığımız well_groomed_mother, yaşlanmayı ve cildimizin değişen bakım ihtiyaçlarını WTC topluluğu için kaleme aldı. Yaşlanmayı daha iyi anlayarak süreci daha iyi yönetebilmeniz dileklerimizle, keyifli okumalar.

yaşlanma, cilt bakım rutinleri, kırışıklık, leke, sarkma

Glikasyon ve Yaşlanma

27.10.2023

Son dönemlerde sıkça duyulan ve detayı hakkında çok fazla çalışma olmayan gelikasyon yaşlanma konusunu sebepleri ve çözümleri ile birlikte  WTC Cilt Koçu Sevgili Liliana Berber (IG: blondy_beauty_lab) ile birlikte işledik. Kendisine çok teşekkür ediyor, sizlere de keyifli okumalar diliyoruz.

yaşlanma, glikasyon, kırışıklık, yaşlı cilt, erken yaşlanma