Güneş kremini hangi sırayla uygulamalıyız?
Kafa karıştıran noktalardan biri de güneş kremini sabah rutininin hangi aşamasında sürmek gerektiği. Güneş koruyucu filtrelerin cildinizi bir film tabakası gibi örtüp sizi koruması için, tüm rutininizi uygulayıp nemlendiricinizi sürdükten ve emildiğinden emin olduktan sonra güneş kreminizi sürebilirsiniz. Fondöten, BB ya da CC krem gibi ten makyajı ürünleri, güneş koruyucusunun üstüne gelecek. Güneş kreminizi evden çıkmadan en az 15-20 dk önce sürmüş olmaya çalışın ve üzerine makyaj yapacaksanız, filtrelerin oturup aktifleşmesi için sürdükten hemen sonra değil iyice emildikten sonra makyajınızı uygulayın. Ten makyajını yaparken sert fırça ya da sünger vb darbeleri uygulayıp filtreleri yerinden oynatmamaya dikkat edin. Filtreler oturmadan ya da sert darbelerle hemen fondöten/pudra vb uygularsanız, filtreler yerinden oynayıp koruyuculuğu bozulabilir.
Sağlıklı bir alışkanlık edinebilmek için hava durumu ya da kapalı alanda bulunma gibi koşullara bağlı kalmadan, sabah rutininizi mutlaka bir güneş kremiyle bitirmeyi öneriyoruz.
Ne kadar güneş kremi kullanmalıyız?
Güneş kremleri laboratuvarda test edilirken SPF derecesi, cm2 başına 2mg ürün uygulanarak ölçülüyor. Yani ancak bu kadar ürün uyguladığınızda etiketteki SPF derecesine ulaşabilirsiniz. Ne kadar az ürün kullanırsanız orantılı olarak o kadar daha az koruma elde edersiniz. Gerekli ürün miktarını belirlemek için yapılan ölçümler sonunda yüz uygulamasında “iki parmak kuralı” ortaya çıktı. İşaret ve orta parmağınızın boyu kadar ürünü elinize sıkıp yüzünüze, kulaklarınıza ve boynunuza uygulamanız gerekiyor. Ürünün kıvamı çok akışkan ve ince yapılıysa, iki parmağı kaplamak yetmeyebilir; bu durumda avucunuza yaklaşık 50 kuruş büyüklüğünde bir miktar sıkarak uygulayabilirsiniz. Kafanızı karıştırıyorsa, her yere bolca yetecek şekilde bir katman sürdükten sonra, ikinci bir katman daha uygulayabilirsiniz. Tüm vücut için gerekli olan miktar ise 28-30 gr arası, yani bir shot bardağı dolusu kadar.
Bir seferde uygulamamız gereken miktarı, iki saatte bir de yenileceğimizi düşünürsek, tatile giderken aldığınız yüz ve vücut güneş kremlerini bitirmeden gelmemeniz lazım.
Öneri Güneş Kremi: PI.Gene Blue Sun Cool Essence SPF50
SPF içerikli nemlendirici ya da fondöten yeterli mi?
Uygulanması gereken miktar ve yenileme nedeniyle SPF içeren nemlendiricilerle ya da fondöten/BB kremlerle yetinmek pek güvenli değil. Hem sizi rahatsız edeceği için gerekli miktarda süremeyebilirsiniz hem de iki saatte bir yenilemek de çok kolay olmaz. Üstelik tüm ürünlerde UVA+UVB korumasının da bulunmadığını unutmamak gerekiyor. SPF demek UVA ışınlarından da koruma anlamına gelmiyor.
Ama ekstra koruma her zaman iyidir; böyle bir nemlendirici üzerine normal güneş koruyucunuzu sürebilir ya da güneş kreminizin üzerine bir de SPF içeren makyaj ürünü uygulayabilirsiniz.
Hem koruma açısından daha iyi hem de görüntü açısından daha doğal bir sonuç veren uygulama, şeffaf güneş kreminizi yeteri kadar uyguladıktan ve emildikten sonra, renkli bir güneş kremini üzerine ince bir katman halinde sürmek olabilir. Renkli güneş kremlerinin içindeki demir oksit, lekeye meyilli ciltlerde leke olan bölgeyi kamufle ederek UV ışınları tarafından “hassas bölge” olarak hedef alınmasına da engel olur.
Güneş kreminizi asla başka ürünle karıştırmayın
Nemlendirmesi az gelen güneş kreminin içine biraz nemlendirici, cilt tonunu eşitlesin diye biraz fondöten eklemek ya da rengi koyu gelen renkli güneş kremini açık renk ürünle karıştırıp tonunu açmak gibi yöntemler, güneş kreminizin formülasyonunu bozar ve UV filtrelerinin doğru şekilde cilde oturup korumasına engel olabilir. Güneş koruyucunuzu üreticinin belirlediği şekilde, talimatlara uygun olarak uygulamaya özen gösterin.
Gün içinde yenileme
Ürünün içindeki güneş filtrelerinin bütünlüğünü koruması ve sizi güneşte savunmasız bırakmaması için, güneş kreminizi ortalama iki saatte bir yenilemeniz gerekiyor. Terleme, suya girme, havluya silme vb durumlarda, beklemeden hemen yeniden uygulama gerekir. Her ne kadar bazı ürünler suya dayanıklı olacak şekilde üretilse de bunun, denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra yeniden uygulamaya gerek olmadığı şeklinde algılanmaması gerekir. Olası bozulmaya karşı tedbir olarak, bu ürünlerde de yenileme lazımdır.
Ne yazık ki her ürünün kıvamı ve bitişi, gün içinde yenilemeye müsait olmayabiliyor. Özellikle yoğun yapılı ürünler kat kat sürülmüyor, ağırlık hissi verebiliyor ya da topaklanma yapabiliyor. Eğer rutin kullandığınız güneş kremini kat kat yenileyemiyorsanız uygulayabileceğiniz bir yöntem, temizleyip yeniden uygulamak olabilir ama gün içinde ikiden çok temizleme yapmak ve bunu her gün tekrarlamak cilt bariyeri için olumsuz etki yapabilir.
Bir diğer yöntem, özellikle makyaj üzerine de uygulanabildiği için “cushion” ya da kompakt pudra formatlı ürünler ve stick şeklinde SPF destekleridir. Bunları seçerken de hem UVA hem UVB korumalı olmasına dikkat etmek gerekiyor.
Özellikle stick ürünler içeriğine göre farklı bitişlere sahiptir ve belirli bir erime noktasına ihtiyaç duyulduğu için çoğunlukla ciltte parlak bir bitişi olur. Bir sünger yardımıyla uygulanan cushion ürünlerde süngeri sıklıkla yenilemek bakteri üremesine karşı iyi bir önlem olacaktır.
Son seçenek de sprey formatlı ürünler. Sprey güneş ürünlerini ideal uygulama yöntemi önce ele sıkıp sonra cilde yedirmek olsa da görünmez sprey formatlı ürünleri makyaj üzerine doğrudan da uygulayabiliriz. Ancak hem solumamaya hem de tüm yüze eşit şekilde uygulamaya dikkat etmeliyiz ve yeterli miktar uyguladığımızdan emin olmak için yüzümüzün üzerinde spreyi birkaç tur gezdirmeliyiz.
Güneş Kremini Nasıl Temizlemeliyiz?
Gün sonunda yatmadan önce güneş kreminizi cildinizden güzelce arındırmayı unutmayın. Yoğun yapıda ve yüksek oranda mineral UV filtresi içeren güneş kremleri her temizleyici ürünle iyi arınmayabilir. Sert ürünler kullanıp cilt bariyerinize zarar vermektense, bir ön temizlik adımında yağ bazlı bir temizleyici ya da misel suyu gibi bir ürün kullanarak iki nazik aşamada temizliğinizi tamamlayabilirsiniz. Yıkama jelinizle iki defa art arda temizlik yapmak ise cildinizde lipid mantoya ve dolayısıyla cilt bariyerinize zarar verebilir, bundan kaçınmaya özen gösterin. Çift aşamalı temizliğin birçok ciltte olumlu etkileri olabilse de mutlaka uygulanması gereken bir yöntem değildir ve kuru ciltlerde gerilmeye veya akneye meyilli ciltlerde akne gelişimine sebep olabilir.
İlginizi çekebilir: Güneş kremi sizi ne kadar koruyor?