Peptit Nedir?
Peptitler, genel olarak 2-50 amino asitin bir araya gelmesinden oluşan zincirlerdir. Vücutta doğal olarak meydana gelen peptitlerin temel çalışma alanı hücresel iletişimdir. Protein regülasyonu, hücre üremesi, hücre göçü, enflamasyon, melanin üretimi vb. süreçlerde görev alır ve vücuda ne yapması gerektiğini söylerler.
Peptitler deride kendiliğinden oluşabildiği gibi sentetik olarak da geliştirilebilirler. Aslına bakarsanız, kozmesötik alanında hiç de yeni değiller. İlk olarak 1973’te Pickart tarafından geliştirilen ve bakırı bağlayan GHK-Cu peptidiyle partiye “merhaba” demişlerdir.
Cilt Sağlığında Peptitler Ne İşe Yarar?
Cildimizde gözlemlediğimiz yaşlanma belirtilerinin birçoğu, ortalama 20’li yaşlarla başlayıp, sonrasında cildimizdeki kollajen, elastin ve hyalüronik asit gibi yapı taşlarında, seramit ve yağ asitleri gibi cilt bariyerinin temel maddelerinde ciddi oranda azalma görülmesinden kaynaklanıyor. Yapı taşları azaldığında cildin gerginliği ve sıkılığı, dayanıklılığı, nem seviyesi ve yumuşaklığıyla elastikiyeti azalıyor. Cilt bariyeri zayıfladıkça da egzama, rosacea, alerji gibi hassasiyetler artabiliyor.
Bu etkileri yavaşlatmak, azaltmak ve bir ölçüde iyileştirmek için derimizdeki bu yapısal üretim mekanizmalarını tetiklemek ve temel proteinlerin sentezini hızlandırmak gerekiyor. Bunun için cilt bakım ürünlerinde bu etkiyi sağlayabilecek retinoidler, alfa/beta/poli hidroksit asitler, C vitamini (askorbik asit) gibi aktifleri içeren ürünler önem kazanıyor. Ancak bu ürünlerin kullanımında dikkatli ve bilinçli olmak gerekiyor. Cildi yavaş yavaş bu aktiflere alıştırmadan, yanlış uygulamalarla ve cildi koruyarak destekleyen ürünlerle birlikte kullanılmadığında bu aktifler; özellikle ciltte bariyer zayıflaması kaynaklı hassasiyetler varsa ciltte yanma, kızarma, şişme, döküntü gibi ciddi yan etkilere sebep olabiliyor.
Diğer yandan bu yan etkiler olmaksızın yine kollajen sentezini tetikleyebileceğimiz, deride hücre döngüsünü hızlandırabileceğimiz ve mimik kaslarımızı rahatlatarak çizgilerimizin derinleşmesine engel olabileceğimiz aktif grubu, Peptitler var. Topikal cilt bakımı ürünlerinde yer alan peptitler, cildin görünümünde belli değişimler oluşturmak üzere kullanılırlar ve temelde elçi görevi görürler. Etki alanına göre deri hücrelerine istediğimiz mesajı göndermemizi sağlayacak doğal peptitleri taklit eder ya da yaşla birlikte azalan fonksiyonları teşvik etmemize yardımcı olurlar.
Aminoasitleri rakamlar olarak düşünürsek, belli rakamların belli bir sıralamayla bir araya geldiğinde bir şifre oluşturması gibi belli amino asitler de belirli şekil ve sayıda sıralandıklarında şifre görevi gören bir peptit oluştururlar. Oluşan peptit, sadece belirli bir fonksiyonu başlatmak üzere doğrudan hedefine gider.
Bu bağlamda peptitler, özel tasarım cilt bakımı ürünleri oluşturmayı mümkün kılar. Bugün var olan çok sayıdaki peptit ile cildin güçlendirilmesi ve sıkılaşması, kırışıklık oluşumunun azaltılması ve var olan kırışıkların yumuşatılması, göz çevresinde torbalanmanın azaltılması, cilt kızarıklığı problemlerinin azaltılması, enflamasyonun giderilmesi ve cilt içerisindeki hasarın onarılması sağlanabilir.
Cilt Bakımında Kullanılan Peptit Kategorileri
Cilde olan etkileri bakımından peptitleri 4 ana kategoride toplayabiliriz:
-
Sinyal Peptitleri
-
Taşıyıcı Peptitler
-
Nörotransmiter Baskılayıcı Peptitler (Nöropeptitler)
-
Enzim Baskılayıcı Peptitler
Sinyal Peptitleri
Dermisteki fibroblastları çoğalmaları yönünde uyarır ve böylece daha fazla kollajen sentezlenmesi ve depolanmasının önünü açarlar. Ayrıca deri hücrelerinin hücre dışı matriks bütünlüğünü yeniden düzenlerler. Kollajene ilave olarak elastin, hyalüronik asit, epidermal büyüme faktörleri (EGF) gibi içeriklerin üretimlerini de tetikleyebilirler. Genel anlamda cildin kendisini daha hızlı yenilemesini sağlayarak elastikiyetin geri kazanılmasına ve sıkılaşmaya yardımcı olurlar.
Ürünlerin içerik listesinde gördüğümüz sinyal peptitler: Palmitoyl Pentapeptide-4 (Matrixyl®), Palmitioyl Tripeptide-5 (Syn-Coll®), Palmitoyl Tetrapeptide-7 (Rigin™), Palmitoyl Hexapeptide-12 (Biopeptide-EL™), Acetyl Tetrapeptide-9 (Dermican™) ve Acetyl Tetrapeptide-11(Syniorage™), Palmitoyl Tripeptide-1 (Biopeptide CL™), Hexapeptide-11 ya da Pentamide-6, Hexapeptide-14, Tripeptide-10 Citrulline (Decorinyl®), Tetrapeptide-21 (TEGO® Pep 4-17), Palmitoyl Tripeptide-38 (Matrixyl™ synthe’6)
Taşıyıcı Peptitler
Sinyal peptitlerinin bir alt grubu olan bu peptit grubunun temel görevi, Stratum Corneum (SC) tabakasından geçip dermisteki hücrelere bakır ya da manganez gibi aktif içerikleri iletmek için sinyal taşımaktır. Bu metaller yara iyileşmesi ve Reaktif Oksijen Türlerinin (ROS) yok edilmesiyle ilgili süreçler için gereklidir. Özellikle yara ya da akne sonrası izlerin iyileşmesinde yardımcı olurlar.
Ürünlerin içerik listesinde sıklıkla gördüğümüz taşıyıcı peptitler: Copper Tripeptide-1, Manganese Tripeptide-1
Nörotransmiter Baskılayıcı Pepttitler (Nöropeptitler)
Sinir-kas iletişiminde görev yapan proteinlerin yapısına benzer şekilde tasarlanan bu peptit grubu, mekanizmaya müdahale ederek bir “kas gevşetici” gibi çalışır ve kasılmayı en aza indirerek mimik çizgilerinde rahatlama sağlayabilir. Bu yüzden onlara “mini botoks” peptitleri de diyebiliriz. Özellikle yeni oluşmaya başlayan çizgilerde çok iyi etki gösterirler. Bu peptit grubunu devamlı uygulamak yerine ortalama 3 aylık kürler halinde uygulamak daha sağlıklı olacaktır.
Ürünlerin içerik listesinde sıklıkla gördüğümüz nöropeptitler: Acetyl Hexapeptide-3 (Argireline), Pentapeptide-3 (Vialox®), Pentapeptide-18 (Leuphasyl®), Tripeptide-3 (Syn-Ake), Acetyl Octapeptide-1/-3 (SNAP-8)
Enzim Baskılayıcı Pepttitler
Kollajeni parçalayan enzimleri baskılayıp bu yıkım sürecini engelleyerek çalışırlar. Birçoğunda antioksidan ve antienflamatuar etkiler bulunur.
Ürünlerin içerik listesinde sıklıkla gördüğümüz enzim baskılayıcı peptitler: Acetyl Tetrapeptide-5 (Eyeseryl®), soybean oil (soya fasulyesi yağı), rice protein (pirinç proteini), silk protein (ipek proteini)
Peptit İçeren Ürünler Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
-
Peptit içeren cilt bakımı ürünleri seçerken en önemli kıstas, iletim ve hedefe erişimdir. Protein moleküllerinin deriden emilemeyecek kadar büyük molekülde olduklarından topikal olarak kollajen içeren bir ürün sürerek ciltteki kollajen seviyesini artıramayız. Molekül boyutu ve ağırlığının çok daha küçük olması, yani kollajen peptitlerine dönüştürülmesi gereklidir. Her ne kadar peptitler çok daha küçük olsalar da, bazılarının emilimi yine de zordur. Buna yönelik elektrik akımı, enjeksiyon stratejileri ya da hedef odaklı lipozomlar ve nanopartiküller gibi teknolojiler geliştirilmekte; faka bu durum da, etkili bir peptit ürününün maliyetini artırmaktadır.
-
Kimyasal olarak aktif olmadıkları ve faaliyetleri gereği biyolojik oldukları için (örn. sinyal göndermek) teoride ve pratikte peptitlerin tahriş ve yan etki riskleri düşüktür. Yine de içeriğinde Centella Asiatica Extract ve Allantoin gibi hassasiyet giderici, cildi rahatlatıcı içerikler olması faydalı olabilir.
-
Farklı amino asitlerin bir araya gelmesiyle çok sayıda peptit türetilebilir ama bu, hepsinin ciltte etkili olacağı anlamına gelmez. Bu nedenle en iyi seçenek, insanlar üzerinde klinik çalışması yapılmış olan peptit ürünlerini tercih etmek olacaktır. Öte yandan farklı peptitler aynı formülasyonda buluştuklarında bir sinerji oluşturup daha güçlü çalışabildiklerinden, peptit kompleksi içeren ürünleri tercih edebilirsiniz.
WTC ve Peptitler
WTC Bilim Kurulu tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak patentli peptit kompleksine sahip, cilde penetrasyonu sağlayan patentli nano lipozomal teknolojiyle üretilmiş ve 7 ayrı klinik çalışmayla etkinliği kanıtlanmış Piontech VOLUMETOX Peptide Essence’yi ürünleri arasına ekledi.
Pion-Tech Volume Tox Peptide Essence, hem zengin peptit içeriği, hem dolgunlaştırıcı etkiye sahip Volufiline maddesi hem de Centella Asiatica, Guaiazulene, Allantoin, Ceramide NP gibi çok sayıda cildi yatıştıran, hassasiyeti gideren ve cildi ihtiyacı olan neme doyuran bileşenleriyle tüm beklentileri yerine getirebilecek güçte. Volume Tox Peptide Essence, yaş almayla birlikte zayıflayan cilt bariyerini güçlendirirken azalan nem seviyelerini yükseltiyor, çizgi ve kırışıkların görünümlerinde iyileştirmeler sağlıyor ve cildi yatıştırarak cilt tonunu eşitlemeyi vaat ediyor.
Uzayan cilt bakım rutini adımlarıyla uğraşmak istemeyip sadece temizlik, nemlendirme ve güneşten koruma rutininde maksimum verimi almak isteyenler için biçilmiş bir kaftan olma özelliğindeki Pion-Tech Volume Tox Peptide Essence, kendinize ve sevdiklerinize verebileceğiniz harika bir hediye; üstelik şimdi %30 daha uygun!
Pion-Tech Volume Tox Peptide Essence’yi Farklı Kılanlar
-
Piontech Zenginleştirilmiş 4’lü Peptit Kompleks ( %12 )
Acetyl Hexapeptide-8 (Argireline %3), botoks benzeri bir etkiye sahip bu içerik kırışıklık karşıtı bir etkiye sahiptir.
Copper Tripeptide-1 (%5), aktif içerikleri hücre reseptörlerine ileten ve hücre aktivitelerini maksimuma çıkarma etkisine sahiptir.
Palmitoyl Pentapeptide-4 (%2), Kollajen ve elastin sentezini tetikler
rh-Oligopeptide-1 (EGF %2 ), hücre çoğalması, büyümesi ve farklılaşmasını sağlar.
-
7 farklı özellik üzerine yapılan klinik çalışmalarıyla cildi nemlendirdiği, sıkılaştırdığı, bariyerini onardığı, hücre iyileşmesi ve yenilenmesini sağladığı, cilt tonunu dengelediği ve mikro sirkülasyonu artırdığı kanıtlanmıştır.
-
Centella Asiatica Extract (Gotu Kola %43)
İyileştirici ve yatıştırıcı etkiye sahip bu içerik Madecassic Acid açısından çok zengin olup, cildi dengede tutma, enflamasyonu azaltma, cilt bariyerini onarma ve birçok yaşlanma karşıtı fayda sağlar. Bu içeriğin yatıştırıcı etkisi sayesinde diğer aktif içerikler yüksek oranda kullanılabilmiştir.
-
Patentli Nano Lipozomal Teknoloji ile Piontech Peptit Kompleksin yanı sıra Volufiline, Alantoin, Ceramide NP, Glutatyon, Bisabolol gibi aktif içeriklerin derinin alt katmanlarına inmesine yardımcı olur.