Facebook
🚚 1000 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz 🚚 Tüm kampanya ve sürprizlerden haberdar olmak, cildinize iyi gelecek bilgileri duymak için WTC Bülten'e üye ol!
Anasayfa WtC Bülten Akne Sonrası İz ve Lekeler
10.01.2024

Akne Sonrası İz ve Lekeler

Akne ve leke ilişkisine odaklandığımız bu blog yazımızda, lekelerin sebep ve çeşitlerini irdelerken muhtemel çözümlere de eğileceğiz.
İyi okumalar!

Akne ve Leke İlişkisi

Akne, çoğunlukla ergenlik dönemlerde ortaya çıkan ve ciltte sivilce, siyah noktalar ve iltihaplı lezyonlar oluşturan bir cilt rahatsızlığıdır. Oluşumunda bir çok faktör rol oynar. Genetik olarak akneye yatkın kişilerde yağ salgısının deri dışına atıldığı kıl-yağ bezi kanalında tıkanma ve buradaki salgının yapışkanlığının artmasından dolayı kanalın tıkanmaya meyilli olması önemli bir faktördür. Diğer faktörler, ergenlik döneminde artan yağ salgısının (sebum) bu kanalda birikerek komedon adı verilen siyah ya da enfekte beyaz noktalar oluşturmasıdır.
 
12-18 yaşları arasındaki bireylerin yaklaşık %40’ında görülen akne, ergenlik döneminde en sık görülen dermatolojik hastalıktır. Aknenin oluşma derinliği ve çeşitleri cilt üzerinde bir çok başka mekanizmaların da etkilenmesine sebep olur ki bunlardan en rahatsızlık vereni, akne sonrası oluşan lekelerdir.
 
Cildimizde renk pigmentini üreten melanositlerin aktiviteleri akne öncesi, sırası ve sonrasında incelendiğinde akne lezyonları kaynaklı melanin üretim hızında değişimler gözlemlenmiştir.
 
Melanositler, akne öncesi normal şekilde çalışıp pigment üretirken akne sonrası ciltte oluşan iltihaplanma ve lekeler, melanositlerin pigment üretme hızını etkileyebilmektedir. Bu durum, ciltteki melanositlerin dağılımını ve aktivitesini etkileyebilmekte ve ciltte renk değişikliklerine, lekelenmelere ve hiperpigmentasyona yol açabilmektedir.
 

Akne Teşhisi ve Akneye Müdahale

Akne Sağlığa Zararlı mıdır? Müdahale için Ne Kadar Süre Vardır?
 
Akne izleri sağlık açısından zararlı olmasa da bazı durumlarda ciltteki izlerin derinliği ve yaygınlığı kozmetik sorunlara yol açarak kişinin mutluluğu, öz güveni ve ruh sağlığı üzerinde rol oynayabilmektedir.. 
 
Aknenin ciltte oluştuğu derinlik, enflamasyonun oluşacağı derinliği ve arkasında bırakacağı skarı (iz) belirlerken bu derinlik, aknenin  sönümlenme süresini de etkiler.
 
Özellikle kistik akne gibi aknenin cildin derin katmanlarında oluştuğu durumlarda sürecin mutlaka bir dermatolog rehberliğinde ele alınması akne sonrası oluşabilecek potansiyel izlerin önüne geçilmesindeki en sağlıklı yöntemdir. Unutulmamalıdır ki akne ile mücadele, akne sonrasında ortaya çıkacak leke ve skar ile mücadeleden çok daha kolaydır.
Akne veya sivilce izleri belirli gruplara ayrıldığında hem sorunun anlaşılması, hem de tedavi edilmesi kolaylaşır. Bu açıdan bakıldığında akne lekeleri ve akne skarları olarak grubu ikiye ayırmakta fayda vardır.
 
Akne Lekeleri
 
Post Inflamatuar Eritem (PIE): Akne sonrası ciltte kalan kırmızı lekeler
Post Inflamatuar Hiperpigmentasyon (PIH): Akne sonrası ciltte kalan koyu renkli lekeler
 
Akne Skarları
Bunların dışında kalan akne izleri ise gerçek skarlardır. Bunlar, deriden çöküntü şeklinde görülen atrofik skar veya deriden daha yükselmiş görüntü veren hipertrofik skarlardır.
 
Postinflamatuar Hiperpigmentasyon (PIH)
 
Cilt hücreleri, akneyi sıkma ya da kaşımaya bağlı hasara veya tahrişe yanıt olarak ekstra melanin üreterek reaksiyon gösterdiğinde ortaya çıkan sonuç, enflamasyon sonrası hiperpigmentasyondur (PIH). Bu durum, cildinizde kahverengi, koyu kahverengi ve hatta mavi-gri lekeler olarak belirginleşebilir. Bu renk değişiklikleri genellikle cilt tonu daha koyu olan bireylerde daha sık görülmekle birlikte kadınlar ve erkekler arasında eşit oranlarda gözlemlenmektedir.
 
Akne ve egzama, en sık rastlanan sebepler olmakla birlikte, cildinizde meydana gelen herhangi bir travma veya tahriş, postinflamatuar hiperpigmentasyona neden olma potansiyeline sahiptir. Diğer yaygın bilinen iltihap sonrası hiperpigmentasyon sebepleri şunları içermektedir:
 
  • Enfeksiyonlar
  • Böcek ısırıkları
  • Yanıklar
  • Traş makinesi darbeleri
  • Döküntüler
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Sedef hastalığı
  • Cerrahi kesilerin veya yaraların kabuklanarak iyileşmesi sonrasında oluşan lekeler
 
Postinflamatuar Eritem (PIE)
 
Aktif aknenin başarılı bir şekilde temizlenmesi sonrasında yüzünüzde kalan inatçı pembe izler, enflamasyon sonrası eritem (PIE) olarak adlandırılır. Bu, cildin iyileşme sürecinden sonra genişleyen kan damarları tarafından kaynaklanan iltihaplanmanın kalıntısıdır. Sivilce veya akne tedavisi sonrasında, bu tür izler, çoğunlukla kendiliğinden geçer; fakat daha erken ortadan kaldırmaya yardımcı olabilecek evde ve tıbbi tedaviler vardır.
 
 
 

Akne Sonrası Kalan İzlerin Tedavisi

 
Akne sonrasında oluşan izlerle mücadele, oluşum sebebi ve yaşanılan travmanın büyüklüğünün anlaşılmasıyla başlar.
 
Bütün tedavilerde amaç, oluşan tahribatın giderilmesi, cilt fonksiyonlarının düzenlenmesi ve cildin yenilenme sürecinin hızlanması olarak 3 ana hedefe indirgenebilir.
 
Enflamasyon sonrası oluşan aşırı pigment üretimi (PIH) özelinde düşünüldüğünde amaç, buradaki pigment üretimini kontrol altına almak, cilt yüzeyinde oluşmuş koyu lekeleri cilt yüzeyinden silmek/azaltmak ve cilt yenilenmesini hızlandırarak cildin doğal görünümüne hızlı bir şekilde ulaşmasına yardımcı olmaktır. Bunun için bir çok topikal ve tıbbi tedavi yöntemi bulunmaktadır.
 
Enflamasyon sonrası yaşanan kızarıklıktaysa (PIE) hedef, cilt bariyerini onarıp güçlendirmek ve damar çeperlerini onararak cildin yenilenmesini hızlandırmaktır.
 
Akne skarları ise aralarında mücadele etmesi en zorlu alandır. Akne oluşumunun derinliği, tedavi sürecinin hızını ve zorluluğunu etkileyen en önemli faktördür.
 
Burada ana hedef, kollajen sentezini artırmak ve cilt yüzeyinde oluşan boşlukları doldurmaktır. Bu açıdan, cilt içerisindeki etkileşimi hızlandıracak aktif içerikleri ya da ışınları cildin alt katmanlarına iletmek veya dolgu maddeleri ile bu boşlukları doldurmak ana tedaviler olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Lazer, mikro iğneleme, kimyasal peeling gibi medikal uygulamalar, kötü, geriye çevrilmesi zor ya da imkansız durumlarla karşılaşmamak için mutlaka bir dermatolog gözetiminde uygulanmalıdır.
 
WTC Bilim Kurulu Ne Öneriyor?
 
Türkiye’nin önde gelen doktor ve cilt profesyonellerinden oluşan WTC Bilim Kurulu, tıpkı genel sağlık yaklaşımında olduğu gibi akne durumunda da en etkin ve kolay çözümünün önleyici yaklaşımlar olduğunu vurgulamaktadır. Doğru dermokozmetik ürünler ve profesyonellerce desteklenen akne tedavileri, leke ve diğer problemlerin oluşumunu engelleyerek sizlere en ekonomik ve konforlu çözümü sunacak yegane yoldur.
 
Eğer sizde akne ya da herhangi bir cilt ihtiyacınız noktasında bir profesyonelin desteğini şimdi almak istiyorsanız, WTC Dermatologlarıyla cihazlarınıza herhangi bir program indirmeden, dilediğiniz zaman ve yer için online bir randevu oluşturabilirsiniz.
 
WTC Akne ve Leke Çözümleri
 
WTC Bilim Kurulu’nun önerdiği üzere en iyi tedavi, durum henüz oluşmadan önlem almak ya da duruma olabildiğince hızlı müdahale etmektir. Konu akne olduğunda da sürece olabildiğince doğru ve hızlı yaklaşmak, akne sonrası sorunlarla uğraşma noktasında elimizi oldukça güçlendirecektir.
 
YUN ACN Probiotic Cream

 
Cildimizin, iyi ve kötü bakterilerin bir kompozisyonundan oluşan koruyucu bariyerinde kötü bakteri (patojen) yoğunluğu arttığında, cildimiz akneye daha yatkın bir hale gelir. Bu durumda cilt florasını yeniden dengeye getirmek için cildimize probiyotik takviyesi yapmak doğru olacaktır. YUN ACN Probiotic Cream, mikrokapsüllerin içerisine konulmuş hafif bir uyku halindeki iyi bakterileri ihtiva eden, Belçika’nın Antwerp Üniversitesi bilim insanları tarafından yaratılmış oldukça yenilikçi bir ürün. Markanın Probiyoterapi adını verdiği patentli yaklaşımı, zarar görmüş cilt florasını güçlendirerek akneler için yaşanması zor olan bir yaşam alanı oluştururken 4 haftalık kullanım sonrası ortaya çıkan bilimsel sonuçlar oldukça heyecanlandırıcı.
 
YUN ACN Temizleme Jelleri

 
Hassas Ciltler için probiyotik içeren YUN ACN Prebiyotikli Temizleme Jeli ve Yağlı ciltler için formüle edilmiş YUN ACN Arındıran Cilt Temizleme Jeli’nden oluşan bu oldukça nazik temizleme çözümleri, cildin koruyucu bariyerine zarar vermeden ciltte derinlemesine bir temizlik yapılmasına imkan tanıyor.
 
WTC’nin akne noktasında sunduğu daha fazla çözüm için welcometoclub.com'a göz atarak karşınıza gelecek sayfanın sol tarafında yer alan “WTC Bilim Kurulu Öneriyor” kutusuna göz atabilirsiniz.
 
WTC Leke Seçkisi
 
İster online konsultasyon yoluya profesyonelinize danışın isterseniz doğrudan kendiniz WTC’nin leke seçkisine göz atın. Bu oldukça sıcak bir başlık için cildinize uyum gösterecek bir çözüm bulacağınızı düşünüyoruz.
 
WTC’nin akne noktasında sunduğu daha fazla çözüm için welcometoclub.com'a göz atarak karşınıza gelecek sayfanın sol tarafında yer alan “WTC Bilim Kurulu Öneriyor kutusuna göz atabilirsiniz.
 

İlgili Bültenler
Hiperpigmenasyon ve Cilt Lekeleri

19.12.2023

Hiperpigmentasyon olarak bilinen ve cildin renk üretme fonksiyonunun aşırı çalıştığı durumlarda ortaya çıkan koyu renkli ve düzensiz kahvrerengi alanların oluşma mekanizmalarını, sebeplerini, çeşitlerini ve daha sonrasında tedavi yöntemlerini inceleyeceğimiz " Hiperpigmentasyon Dosyasının" ilk blog yazısına hoş geldiniz:) Literatürde yer alan bilgilerin derlendiği ve WTC Bilim Kurulu tarafından doğruluğu ve güncelliğinin teyid edildiği bu derlemeye katkılarından dolayı WTC Profesyoneli ve WTC Bilim Kurulu Başkanı Dr.Yaman Er' e çok teşekkür ederiz.

leke, hiperpigmentasyon, inflamaging, foto-yaşlanma, melasma, güneş

Güneş Lekeleri ve Çözümleri

28.12.2023

Güneşin doğal ısısı ve ışığı birçok sağlık yararı sunsa da, aşırı güneşe maruz kalmak cilt sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Güneş lekeleri, UV ışınlarının ciltte melanin üretimini artırması sonucu ortaya çıkan renk değişiklikleridir. Bu makalede, güneş lekelerinin nedenleri, önleme yöntemleri ve etkili tedavi seçenekleri hakkında kapsamlı bir bilgi bulacaksınız. Dr. Güzin Samav Sarı'ya bu güzel bilgiler ve yazısı için teşekkür ederiz.

güneş lekesi, güneş lekeleri için çözüm, leke, leke tedavisi

Enflamasyona Bağlı Yaşlanma, Inflammaging

25.10.2023

Değerli  içerik üreticisi ( IG: LeMuadil ) ve WTC Cilt Koçu Mert Kara'nın derin araştırmaları sonucu derlediği enflamasyona bağlı yaşlanma çeşidi olan "inflammaging" konusunu tüm detaylarıyla birlikte sizlerle buluşturuyoruz.WTC Ailesi olarak paydaşlarımızı doğru ve güncel bilgiye ulaştıran Sevgili Mert'e bu güzel yazısı için çok teşekkür ederiz.

yaşlanma, yaşlanma türleri, yaşlanma engelleyici önlemler, kırışıklık, leke, onarım ve yenilenme