Facebook
🚚 1000 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz 🚚 Tüm kampanya ve sürprizlerden haberdar olmak, cildinize iyi gelecek bilgileri duymak için WTC Bülten'e üye ol!
Anasayfa WtC Bülten C Vitamini Dosyası
19.04.2023

C Vitamini Dosyası

C Vitamini, tıp dünyasında erken keşfedilmiş ve sık kullanılan bir içerik olmasının yanı sıra insan sağlığındaki yeri ve önemi bizi halen şaşırtabilmektedir. Cilt sağlığımız içinde yeri tartışılmaz olan bu içeriği bülten yazımızda tüm detaylarıyla ele aldık. 

 
 
C Vitamininin metabolizmamız için gerekli, hatta olmazsa olmaz önemine karşın vücudumuzda üretilemiyor oluşu, bizi C Vitamini noktasında tamamen dışa bağımlı bir hale sokmaktadır. Karaciğerde ancak birkaç hafta yetecek kadar depolayabildiğimiz C Vitaminini günde 90 mg gibi çok küçük miktarlarda alarak yeterli seviyelerde tutmamız ayrıca mümkündür. 
 
Etkinliği yüksek bir mikro besin desteği olan C Vitamini, küçük miktarlarda alınarak tüm metabolizma ve başta kollajen olmak üzere, protein sentezi için yeterli olsa da besinlerle düzenli alınmadığı taktirde mutlaka ve hızla eksikliğine bağlı rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.
 

 

Cilt Sağlığı Açısından C Vitamininin Önemi

Genel vücut sağlığı için bu kadar gerekli olan C Vitamini; cilt sağlığı, cilt bakımı ve dermatokozmetik alanında da kendisine vazgeçilmez bir yer bulmuştur. C Vitamini, zararlı dış etkenlerin ve serbest radikallerin cildimize hasar vermesini önleyerek, kollajen üretiminin yapıtaşı olan amino asitlerin oluşmasını ve kollajenin esneklik, dayanıklılık kazanmasını sağlayarak kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olurken, ciltteki lekelerin açılmasına da tirozinaz enzimini baskılayarak yardımcı olur. Bu nedenle kozmetolojide yaşlanma karşıtı bakımların ve leke açıcı uygulamaların vazgeçilmez unsuru haline gelmiştir.

C Vitamini Ciltte Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Topikal uygulandığında, C Vitamininin emilmesi ve cildin alt katmanlarına ulaşması istenen bir durumdur. Böylece, kollajen üretimini uyarmaya yardımcı olup cilt elastikiyeti ve sıkılığı artırılabilir, melanin üretimi düzenlenerek cildin aydınlatılması mümkün hale gelir, koyu lekelerin ve hiperpigmentasyonun görünümü azaltabilir.

 
C Vitamininin Doğal Formu olan L-askorbik asit ve Türevleri
 
C vitamininin doğal ve en etkili formu L-ascorbik asittir. Geri kalan tüm formlar, C Vitamininin türevleridir. C Vitamininin sahip olduğu iddialı sonuçları verebilmesi için anti-oksidan kapasitesinin çok yüksek ve sürdürülebilir olması gerekir. Sürdürülebilirlik ise ürünün ambalajlandığı andan cilt üstünde işlevini görürken geçirdiği süreye kadar olan etkinin benzer ve kayıpsız olmasıyla alakalıdır.
 
C Vitamini, her ne kadar güçlü bir bileşen olsa da kırılganlığı yüksek ve etkisi uzun süre korunması kolay olmayan bir bileşendir. Bu nedenle kozmetolojide güçlü etkinliği olan bu L-askorbik asit formunu kullanmayı başarmak için çok yaygın çalışmalar yapılmış ve yeni teknolojik yaklaşımlar aranmıştır. İşte bunların sonucu olarak, farklı askorbik asit formları (türevleri) üretilmiş, susuz formüller geliştirilmiş, farklı teknolojiler kullanılmıştır. C Vitamini laboratuvarda bol miktarda üretilebilir ve sentetik olan askorbil palmitat ve sodyum askorbil fosfat gibi çeşitli formlarda cilt bakım ürünlerine eklenebilmektedir.
 
Topikal kullanıma yönelik formülasyonlarda kullanılan askorbik asit türevleri şunlardır:
 
 
C Vitamini Kullanım Teknolojilerinin Yıllar İçerisindeki Süreci
1. Nesil C Vitaminleri 
 
2000’li yıllar öncesinde üretilen 1. Nesil C Vitaminlerinin sadece laboratuvar ortamında etkili formda kalabildiği anlaşılmış ve daha dayanıklı formlar geliştirilmeye çalışılmıştır.  
 
2. Nesil C Vitaminleri 
 
2000-2015’li yıllar arasında yapılan çalışmaların başında susuz formüllerin geliştirilmesiyle C vitaminini bu ortamda saklama fikri ortaya çıkmıştır. 2000’li yıllardan itibaren benimsenen ve yaygınlaşan silikon bazlı 2. Nesil formüllerin sebebi de budur.  
 
3. Nesil C Vitaminleri 
 
2016 yılında ise NextGen teknolojisi geliştirildikten sonra 3. Nesil olarak kullanılmaya başlanmıştır. Doğal C Vitamini olan L-askorbik asit, tannik, fitik asit ile sisteamin ve ginko eksresi ile aynı küresel yapı içine hapsedilip elektron alışverişleri de dondurulmuştur. Bu sayede L-askorbik asit, ışıklı ve 40 santigrad derece sıcaklıktaki bir ortamda 3 ay, oda sıcaklığında da 5 ay saklanabilen ve bu ortamlarda halen %85lerin üzerinde aktivite gösterebilecek kadar yüksek dayanıklılığa sahip hale gelmiştir.
 
 
Hassas Ciltler C Vitaminli ürünler kullanabilir mi? C vitamini hassasiyete yol açar mı?
 
WTC Bilim Kurulu Başkanı Dr.Yaman Er, ideal olanın L-askorbik asit kullanmak olduğunu belirtmekte, sarkma ve kırışıklık için de en etkili formun bu olduğunu aktarmaktadır. Ancak stabilizasyonun sağlanmadığı formüllerde yüksek konsantrasyonda (ve düşük pH değerinde) kullanılacağından hassas ciltler veya yeni başlayanlar için önerilmemektedir. 
 
Cilde C Vitamininin yararlarını kazandırmak istersek, stabil C Vitamini formları içeren yüksek kaliteli ürünleri seçmeliyiz. Bunun için C Vitamininin genel karakteristik davranışları üzerinde de değişiklikler yapılmaya çalışılmıştır.  
Kozmetolojide C Vitamininden faydalanmanın yolları hep aranmış ve hep daha etkili ve dayanıklı formları elde etmek amaçlanmıştır. Bunlardan birisi de C Vitaminini yağda eriyen bir forma dönüştürüp hem dayanıklılığını artırmak hem de biyo-yararlılığını geliştirmektir.   
 
VC-IP® denilen bu form, Nikkol VC-IP® – kollajen sentezini uyaran benzersiz, ultra kararlı bir C vitamini türevidir. Cilt tonunu aydınlatır ve eşitler. Hücreleri UV ışınlarına karşı korur ve canlandırıcı bir etki yapar. Cilt üzerine uygulandığında hızla emilir ve üstün cilt penetrasyon özelliklerine sahiptir. Çok güçü bir anti-oksidan olarak davranır. Kuru ciltlerde dahi çok rahat kullanılır, uzun kullanım süreçlerinde hassasiyet ve kuruluk etkileri göstermez. Japonya’da beyazlatıcı ürünlerde %3 oranında kullanılan ve Japon Sağlık Otoritesi tarafından “Yarı ilaç” olarak tescil edilen C Vitamini, WTC yelpazesinde bulunan Oio Lab markasına ait Future is Bright ürününde %15 gibi oldukça yüksek bir oranda kullanılmıştır.
 
C Vitamini seçerken sırasıyla nelere dikkat etmeliyiz? Önemli olan içeriğin yüzdesi mi yoksa türü mü yoksa formülün özellikleri mi?
 
Kullanacağımız C Vitaminini seçerken öncelikle doğal olmasına (L-ascorbik asit formunda) veya güvenilir bir C Vitamini türevi olmasına dikkat etmelidir. 
 
Mümkünse ürünün emilimi iyi bilinmeli ve temiz cilde uygulanmalıdır. Temizlenmemiş ciltte sebum pH’ı yükselteceğinden ve bariyer oluşturacağından emilim azalacaktır. Formülün pH’sı mümkünse bilinmeli ve başlangıçta düşük pH’lı ürünler yerine normal pH'lı formüller seçilmelidir.
 
Beklentinize göre diğer C Vitamini türevleri ile kombine edilmiş olması da o formülün sizin için bir artısı olacaktır.
 
C Vitaminli bir ürün seçerken sırasıyla şunlara dikkat etmeliyiz;
 
  • Ne amaçla kullandığınız ürün seçiminiz için temel kriter olmalıdır.
 
C Vitaminli serumun hangi beklenti ile kullanılacağı sorulmalıdır. Kollajen üretimini artırmak ve kırışıklıkları azaltmak için mi, Lekelerin rengini açmak için mi; yoksa Anti-oksidan etkisi için mi?
 
 
  • Cilt tipiniz nedir?

Hassas ciltliler göreceli olarak daha düşük konsantrasyondaki C Vitaminli formülleri tercih etmelidirler. Sodyum ascorbyl phosphate SAP, Magnesium askorbyl phosphate MAP, 3-O- Ethyl ascorbic asit gibi suda eriyen fomları seçmeleri daha uygun olur.

Kurumaya eğilimli olan yan ciltler ile C Vitaminli ürünleri yeni kullanmaya başlayanların, yüksek olmayan konsantrasyonlarda C Vitamini içeren formülleri tercih etmeleri önerilir. Böylece hassasiyet reaksiyonu gelişme riski azaltılır ve C Vitamininin yararlarından daha güvenli bir şekilde faydalanabilirler.

Yüksek konsantrasyondaki C Vitaminli Serumların uzun kullanımlarda kuruluğa yol açtığı bilinmektedir. C Vitamini içeren serumlar anti-oksidan veya anti-aging amaçla ve uzun süre kullanılacaksa formüldeki C Vitamini konsantrasyonunun düşük olmasını tercih etmelidir.Bu nedenle leke tedavisi gibi uzun süren tedavilere eşlik etmek için C Vitamini kullanıldığında da uzun süre yüksek yoğunlukta C Vitamini kullanmaktan kaçınmak gerekir. Bunun için de göreceli olarak daha düşük konstantrasyondaki C Vitaminli serumları tercih edilmedir. Ayrıca hyaluronic asitli, niasinamidli serum veya kremlerle desteklenmelidir. Kuru ciltler C Vitamininin yağda eriyen formlarını tercih ederlerse daha elverişli olur.

 
Formülde kullanılan C Vitamini Türü

Oksitlenmeye dayanıklı C Vitamini türevleri olan retinil askorbat, askorbil palmitat, retinil askorbat, sodyum askorbil fosfat, tetrahekzildesil askorbat artmış stabilite veya yağda erime özellikleri nedeniyle önemli türevlerdir. Bunlar içerikler, cildin tipine göre eşleştirilerek seçim yapılmalıdır.

Stabilizasyon teknolojisi

Stabilizasyon, bir ürünün üretim aşamasındaki etkinliğinin ve kalitesinin son tüketime kadar sürdürülmesiyle alakalı bir kavramdır. C vitamini üzerinde düşünüldüğünde hassas bir vitamin formu olan bu içerik hava, ısı ve ışık gibi hayatın çok içinde olan konularda çok kolay stabilizasyonunu kaybedebilir. Bu sebeple mutlaka bir teknoloji ile stabiliazasyonunu artırılmalı ve dış faktörlerle olan etkileşimi azaltılmalıdır. C vitamini ürününü seçerken mutlaka stabilizasyonun nasıl sağlanıldığına bakılmalıdır.

 
 
Kullanılan C Vitamininin formüldeki konsantrasyonu

C Vitamini tür ve türevler bakımından belli konstantrasyon aralıklarında etkinliğini maksimum seviyeye çıkarır, fakat yüksek konsantrasyon - daha iyi etki gibi basit bir denklem çok doğru değildir. Burada önemli olan bioyararlılık ve antioksidan koruma kapasitesidir. Özellikle hassas ve reaktif ciltler düşük konsantrasyon ve yüksek yararlılıkta ürünleri tercih etmelidirler.

Diğer etken maddeler

Leke sorunu yaşayanlar, formülde C Vitaminini destekleyen niasinamid, arbutin, centella asiatica, meyan kökü ekstresi gibi leke açıcı destekleyiciler bulunan formülleri tercih edebilirler Kırışıklık ve kollajen hasarına bağlı yaşlanma belirtilerine karşı retinil palmitate gibi daha güvenilir A vitamin deriveleri ile combine edilebilir. A vitamin akşam rutininde destek olarak kullanılmalıdır.

 

  • Fiyatı
 
Alacağınız ürünün fiyatı formülün etkinliği ve kullanılan teknolojinin değerini yansıtmayabilir. Kampanyalardan alınan ürünlerin etiketleri gerçek bedeli yansıtmadığı gibi pahalı ürünler de en etkilisi demek değildir. Bunu ancak profesyonel danışmanlara veya güvendiğiniz profesyonellerden alacağınız bilgilerle değerlendirebilirsiniz. WTC Platformu tam da bu amaçla sizleri doğru bilgi ve doğru ürünle buluşturmak amacıyla kurulmuş ve seçimlerini sizler için doğru ve güvenilir olan ürünleri temin etmek için yapmaktadır.
 
WTC’nin C Vitamini Çözümleri Nelerdir?
 
WTC, C Vitamini gibi kozmetolojide önemli ama kafaların karışık olduğu bir alanda sizler için hem doğal C Vitamini gibi etkili bir formu NextGen teknolojisiyle aylar boyu zorlu koşullada bozulmayacak kadar kararlı koruyan ALPHASCIENCE markasını hem de kararlı ve güçlü etkinliğe sahip, üstelik yağlı ortamda kolayca çözünerek ciltte dağılımı ve penetrasyonu yüksek miktarlara ulaşan dayanıklı yenilikçi bir form olan Oio Lab’ın Nikkol VC-IP® teknolojisini sizlere sunmaktadır. 
 
WTC Bilim Kurulu'nun bu markaları ve ürünleri seçmelerindeki en önemli sebepler ise yine sahip oldukları klinik çalışmalar ve etkinlik testleridir.
 
Websitemizi ziyaret ederek WTC Bilim Kurulu Öneriyor filtresinin altından antioksidan çözümlere ulaşabilirsiniz.

 

İlgili Bültenler
C Vitamini Dosyası

19.04.2023

C Vitamini, tıp dünyasında erken keşfedilmiş ve sık kullanılan bir içerik olmasının yanı sıra insan sağlığındaki yeri ve önemi bizi halen şaşırtabilmektedir. Cilt sağlığımız içinde yeri tartışılmaz olan bu içeriği bülten yazımızda tüm detaylarıyla ele aldık. 

C vitamini, antioksidanlar, Serbest Radikaller, Alphascience, Oio Lab