Facebook
🚚 1000 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz 🚚 Tüm kampanya ve sürprizlerden haberdar olmak, cildinize iyi gelecek bilgileri duymak için WTC Bülten'e üye ol!
Anasayfa WtC Bülten Cildin Doğal Nemlendiricisi ve Lipit Mantosu
19.04.2022

Cildin Doğal Nemlendiricisi ve Lipit Mantosu

Cildin nem ihtiyacının izini sürerken bu WTC Bülten'de Doğal Nemlendirme Faktörü'nün (NMF) yapısına ve etkilerine, cildin en dış katmanında deri hücrelerinin arasını doldurup onları birbirine yapıştıran epidermal lipitlerin cilt bariyerinin bütünlüğü için önemine ve hydration ile moisturisation olgularının arasındaki nüans farkına bakıyoruz.

Doğal Nemlendirme Faktörü nedir?

Hücre içerisinde keratinin yanı sıra amino asitler ve filaggrin proteininin yıkımıyla meydana gelen metabolitlerden oluşan, cildin Doğal Nemlendirme Faktörü (Natural Moisturising Factor - NMF) adı verilen, suda çözünebilir bir madde bulunur. 

Filaggrin, cildin en dış katmanı olan Stratum Corneum’da keratin liflerini birbirine bağlayarak yapısal bir ağ oluşturmalarını sağlar. Bu da, çoğunlukla çimentoyla örülmüş bir tuğla duvarın yapısına benzetilen cilt bariyerine direnç kazandırır. Genetik olarak kişide filaggrin bozukluğu bulunması durumunda ciltte egzamaatopik dermatit ya da psoriasis eğilimi gelişebilir. 

 

 

NMF yalnızca Stratum Corneum (SC) tabakasındaki hücrelerde vardır ve SC’ye su bağlama becerisini verir. NMF bileşenleri suyu emip hapsederek şişer ve sert dış ortam koşullarına rağmen SC’nin en dış katmanlarının nemli kalabilmesine yardım eder. Bunun yanı sıra enzimlerin aktif hale gelebilmesi için de uygun su ortamını yaratır.  

Çalışmalar normal bir cildin normal özelliklerde bir sabunla bile yıkanması sonucunda NMF seviyesinin ciddi anlamda düştüğünü göstermiştir. Dış etmenlerin yanında, yaş ilerledikçe de NMF seviyesi düşer ve bu nedenle gençliğinde yağlı cilde sahip bir kişi bile ilerleyen yaşlarında kuru cilde doğru adım adım ilerler. Kaybedilen NMF bileşenlerinin nemlendirici ürünlerle cilde takviye edilmesi gerekir. 

 
Cildin lipit mantosu: Epidermal lipitler

Epidermal lipitler, cildin geçirgenlik bariyerinin bir parçasıdır ve Stratum Granulosum tabakasındaki lameller granüller/cisimcikler tarafından üretilip salgılanırlar. Hücrelerarası lipitler, yağ bezleri tarafından salgılanan sebumun içeriğinden farklıdır. Lameller granüllerin içerisinde polar (elektriksel çekimi özelliği olan) olan lipitler hücrelerarası alanlara salındığında üst katmanlara doğru çıkarken enzimlerin de etkisiyle nötr ve hidrofobik (suyu iter) özellikler kazanırlar. 

Cilt yüzeyindeki bu lipit mantonun yaklaşık yarısını seramitler, kalanını ise kolesterol, fosfolipitler, mumlar ve yağ asitleri oluştur. NMF bileşenleri suda çözünebildiği için, korneositin etrafını saran lipit katmanı, NMF’in kaybını önlemek üzere izolasyon fonksiyonu görür. Bu, derinin üçüncü savunma mekanizması olarak kabul edilir. Lipit mantoda çeşitli nedenlerle meydana gelen boşluklar ile doğru orantıda nem kaybına bağlı kserozis yani deri kuruluğu gelişir.

Hücreler çifte lipit katmanının yanı sıra, dezmozom adı verilen protein yapılarla da doğrudan birbirine bağlanmıştır. Ölü korneosit hücrelerinin birbirinden koparak deriden atılma süreci, yani deskuamasyon ancak dezmozomlar proteoliz ile parçalandığında oluşabilir. 

 
Deskuamasyon nedir?  

 

Sağlıklı bir ciltte, bazal tabakadaki yeni keratinosit hücre üretimiyle orantılı bir şekilde, Stratum Corneum’dan ölü deri hücreleri atılarak düzenli hücre döngüsünün sürekliliği sağlanır. Serin proteaz enzimlerinin faaliyetiyle dezmozomlar parçalanarak korneositler birbirinden rahatça ayrılır hale gelir ve deskuamasyon adı verilen süreçle deriden dökülürler. Keratinositlerin dış ortama doğru bu yolculuğu, yaşa bağlı olarak uzamakla birlikte, ortalama 28-30 gün sürer. 

Normal koşullarda deskuamasyon, gözle görülmeyecek küçük gruplar halinde gerçekleşir, fakat deskuamasyon süreci bozulduğunda daha büyük gruplar oluşur ve ciltte pul pul dökülme gözlemlenir. Ciltte su içeriği normalin altına indiğinde dezmozom parçalanmasını sağlayan bu enzimler aktifleşemez ve deskuamasyon süreci doğru çalışamaz; yani ölü deri hücreleri ciltten atılamayıp yüzeyde birikmeye başlar. 

Lipit biyosentezi, epidermal DNA sentezi, bariyer fonksiyonu ve cildin kalınlığı; derinin su içeriğinden doğrudan etkilenir. Kuru hava koşullarının dezmozomların parçalanmasını baskıladığı, nemdeki artışın ise bunu hızlandırdığı belirlenmiştir.  
 

Moisturisation vs Hydration: Cildi nemlendirmek ve suyla doygun hale getirmek aynı şeyler değil   

Cildin suyla doygunluğu, skin hydration, bir önceki bültenimizde anlattığımız gibi Stratum Corneum’daki su içeriği ve TESK olarak kısaltılan, transepidermal sıvı kaybının önlenmesiyle ilgilidir. Tekrar hatırlamak gerekirse, epidermisin dermise yakın alt kısmında su içeriği %70 civarındayken, üst katmanlarında %20-30 su içeriği ideal olan orandır. Bu oran %10’un altına indiğinde cilt kuruyacak, pullanma görülecek ve çatlaklar oluşacaktır. Cildin suyu tutma kapasitesi, korneositler içerisindeki NMF dediğimiz amino asitler, üre, mineral tuzlar ve organik asitlerin bir karışımı olan Doğal Nemlendirme Faktörü (NMF) ile desteklenir.  
 

Cildin nemlendirilmesi, skin moisturisation, cildin yumuşak, pürüzsüz ve dolgun görünümüyle ilgilidir ve cilt yağları tarafından desteklenir. Hücreler arasındaki alanı doldurup bir çimento gibi korneositleri birbirine bağlayan ve suyun geçişine karşı bariyer oluşturan epidermal lipitler; aşırı veya sert temizlik, uzun süreli suya maruz kalma, aşırı sıcaklık ya da nem koşulları gibi dış etmenlerle çözünüp ciltten atılabilir. Bu durumda oluşan koruyucu bariyer hasar görür ve cilt savunmasız kalır. 

Bu iki kavramın arasındaki fark nedeniyle, cildin sağlıklı bir nem seviyesine kavuşması için hem su desteği verilmeli hem de lipit bariyerin bütünlüğü korunarak uzun süreli nemlendirme sağlanmalıdır.

Öneri İçerik : Cildin Nem İhtiyacı ve Suyun Önemi  

dogalnemlendirme

 

 

İlgili Bültenler
Performans bazlı, inovatif, minimalist ve bütünsel bir Cilt Bakım markası: Murad

31.01.2024

Bu blog yazımızda, yeni markamız Murad hakkında daha fazla bilgi edinmek için Dr.Howard Murad ve ekibi ile temasa geçtik. Öncelikle röportajı gerçekleştiren Sevgili Ceyda Sinağ'a (@bollove_beauty) ve samimi cevaplarıyla bilgilendirici bir o kadar da keyifli bu röportaj için Dr.Murad ve ekibine çok teşekkür ederiz. Umarız keyifle okur ve bu bilgilerden faydalanırsınız. Dr. Howard Murad'ın vizyonu ve marka felsefesini ele alırken, ürünlerinin performansı, inovatif yaklaşımı ve minimalist yapısına da değiniyoruz.

cilt bakımı, cilt bakım rutini, holistic beauty, dermatolog markası,

Akne Sonrası İz ve Lekeler

10.01.2024

Akne ve leke ilişkisine odaklandığımız bu blog yazımızda, lekelerin sebep ve çeşitlerini irdelerken muhtemel çözümlere de eğileceğiz.
İyi okumalar!

akne, akne lekesi, leke, cilt bakımı, leke tedavisi

Sağlıklı Cildin İlk Adımı; Cildin Bariyer Fonksiyonları

5.06.2023

Cildimizin katmanlarının ve bu katmanların fonksiyonlarının verimli şekilde çalışması sağlıklı bir cilde sahip olduğumuzun göstergelerinden biridir. Cildimizi tanımak ve ihtiyaçlarını anlamak da aslında bu katmanları ve fonksiyonlarını öğrenmekten geçiyor. Çünkü bu fonksiyonlar olması gerektiği gibi çalıştığında cilt bariyerimiz görevini yerine getiriyor. Diğer bir deyişle dış etmenlere karşı doğal savunma kapasitesi güçlü bir cilt bariyeri bu fonksiyonların işlevlerini etkili bir şekilde yerine getirmesinden geçiyor. Peki bu fonksiyonların etkili bir şekilde çalışmasını neler etkiliyor? Cilt bariyerimize farketmeden zarar veriyor olabilir miyiz? Bu yazımızda Dr. Rana Başara Şahin ile cildimizi mercek altına alıp, sırasıyla cilt katmanlarını, bu katmanların nasıl bir fonksiyonu olduğunu ve cildimizin bu fonksiyonlarını nasıl en verimli şekilde yerine getireceğini inceleyeceğiz. 

cilt bariyeri, mikrobiyom sağlığı, lipid bariyer, cildin katmanları