Facebook
🚚 1000 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz 🚚 Tüm kampanya ve sürprizlerden haberdar olmak, cildinize iyi gelecek bilgileri duymak için WTC Bülten'e üye ol!
Anasayfa WtC Bülten Güneş kreminiz sizi ne kadar koruyor?
2.06.2022

Güneş kreminiz sizi ne kadar koruyor?

Etkin bir güneş koruması için güneş kreminizin hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı güçlü bir koruma mekanizmasına sahip olması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz.

SPF değeri ve ölçümü dünya genelinde bir standarda sahip olduğu için ürünleri seçerken SPF derecesine dikkat etmek yeterli. Ancak UVA koruması konusunda tam bir uzlaşmaya varılmış değil ve dünya genelinde birkaç farklı UVA-PF ölçüm ve etiketleme sistemi bulunuyor. Genel olarak ABD, Japonya, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık'ın sistemleri kabul görüyor ve diğer ülkeler tarafından da bu yönergeler izleniyor. WTC Bülten bu hafta UVA-PF konusunu ele alıyor.

UVA-PF nedir?

Bir güneş kreminin UVB ışınlarına karşı korumasını SPF değeri gösterirken, UVA ışınlarına karşı korumasını gösteren değer UVA-PF yani UVA koruma faktörüdür. SPF belirleme yöntemi uluslararası bir standartla belirlenmişken, UVA-PF değerinin belirlenmesi için dünyada birkaç farklı standart ve farklı etiketleme sistemi kullanılır.

PPD-PF in vivo (canlı organizma üzerinde deney) “Persistent Pigment Darkening” (PPD - kalıcı pigment koyulaşması) yöntemi ile belirlenir. Bunun yanında ABD (FDA), AB (COLIPA) ve Birleşik Krallık’a (Boots) ait üç adet de in vitro (cansız organizma üzerinde deney) yöntem vardır.  

Broad spectrum güneş kremi 

ABD bölgesinde bunu, ürünün üzerindeki “UVA+UVB - Broad Spectrum” ibaresinden anlıyoruz. Bir güneş koruyucunun “geniş spektrum” kabul edilebilmesi için kritik dalgaboyuna (370 nm) sahip olup olmadığını belirleyen bu yöntem, aslında bize UVA korumasının gücüyle ilgili çok net bir bilgi vermiyor, sadece belirli bir oranda UVA koruması sağlandığını gösteriyor.  

PPD: kalıcı pigment koyulaşması testi

Japonya’da, PA+ sınıflandırması esas. Japon Kozmetik Endüstrisi Birliği güneş koruyucuların UVA etkinliğini değerlendirmek için in vivo “Persistent Pigment Darkening” (PPD - kalıcı pigment koyulaşması) yöntemini geliştirdi. Bu yöntemde ürünlerde PPD testine göre PA+’dan PA++++’a kadar UVA korumasının derecesi belirtilir.

PA+ düşük koruma seviyesini ve ortalama 2-4 UVA-PF derecesini gösterir. 4-8 UVA-PF içeren ürünler PA++ derecesine sahiptir ve orta seviye UVA koruması sağlar. PA+++ iyi bir koruma seviyesini ve 8-16 arası UVA-PF değerini, PA++++ ibaresi ise 16 üzerinde UVA-PF derecesini ve ürünün yüksek güneş korumasına sahip olduğunu gösterir.

PA+ sınıflandırması, yüksek koruma sağlayan ürünlerde ayrıştırmaya imkan vermiyor, hepsi PA++++ olarak etiketleniyor.   

COLIPA yöntemi ve UVA "mührü"

Avrupa Birliği tarafından kabul edilen COLIPA yönteminde kritik dalga boyunun sağlanmasına ek olarak, PPD testinde çıkan UVA korumasının SPF derecesinin en az 1/3’ü olması gerekiyor. Bu sistem UVA ibaresinin yuvarlak içinde olduğu bir "UVA mührü" ile belirtiliyor. Bazı ürünlerde yüzdesel olarak da UVA koruması belirtiliyor. Bu durumda 100 / (100-%UVA) formülüyle UVA-PF değeri hesaplanabiliyor.   

Boots yıldız sistemi

Birleşik Krallık’ta Boots yıldız sistemi olarak bilinen yöntem, güneş koruyuculara 0-5 arasında yıldız vererek güneşe maruziyet sonrasındaki UVA/UVB oranını gösteriyor. 5 yıldız alabilmesi için bir ürünün UVA/UVB oranının en az 9/10 olması, yani belirtilen SPF değerinin %90’ının üstünde bir UVA-PF değerine sahip olması gerekiyor. Ürünün UVA koruması UVB korumasından düşük olursa, yıldız değeri de düşük olur. 

Öneri İçerik : Güneş Kreminizin Koruma Faktörü: Spf Nedir ?

İyi bir güneş kremi kaç SPF ve UVA-PF olmalı?

SPF değerinin yüzdesel değerini hesaplarken 100 - (100/SPF)= %UVB formülünü kullanabiliriz. Yani 20 SPF derecesine sahip bir ürün 100 - (100/20)= 95 formülüyle UV ışınlarının %95’inden koruma sağlarken, 30 SPF yaklaşık %97’sinden, 50 SPF %98’inden korur. UVA-PF değeri için de Japonya’nın canlı yani in vivo PPD testiyle hesaplanan PA+++ sistemiyle AB’nin in vitro COLIPA yöntemi birbiriyle orantılı sonuçlar verir. Buna göre PA++++ etiketli bir ürün en az 16 UVA-PF değerine sahiptir. AB regülasyonuna göre UVA logosuyla (UVA seal) etiketlenmiş bir üründe UVA-PF değeri SPF değerinin en az 1/3’ü kadar olmalıdır. Bu durumda 50+SPF koruması olan bir ürün en az 16 UVA-PF seviyesindedir ve PA++++ olarak da etiketlenebilir. Yüzdesel olarak UVA emilimini gösteren ürünlerde ise 100 / (100-%UVA) formülüyle UVA-PF değeri bulunabilir. Örneğin %95 UVA emilimi gösteren bir ürün 100 / (100-95) = 20 UVA-PF koruması içerir. UVA-PF PPD değeri rakamsal belirtilmiş bir üründe yüzdesel olarak UVA korumasını hesaplamak için ise 100 - (100/UVA-PF) formülü kullanılır. Buna göre 46 UVA-PF değerinde bir ürün 100-(100/46) = %98 UVA koruması sağlar.

WTC Bilim Kurulu Önerisi

  Hem UVA koruma seviyesiyle ilişkisi hem de uygulama hataları nedeniyle korumanın azalma potansiyeli nedeniyle, özellikle UVB radyasyonunun da daha yoğun olduğu yaz döneminde SPF50 ve üzeri güneş ürünlerini tercih etmek daha iyi olacaktır. İşte WTC Bilim Kurulu’nun önerdiği koruma çözümleri:

20 yılın üzerinde Ar-Ge tecrübesiyle Güney Kore'nin önde gelen biyogirişim firmalarından biri olan Pion-Tech'in yarattığı PI. Gene markasına ait Blue Sun UV Cool Essence SPF50+ üç farklı aşamada çalışabilen, bir güneş kreminin ötesinde kompleks bir üründür.  

1. Mineral ve yeni nesil kimyasal UV filtrelerinin birleşimiyle güçlü bir UVB ve UVA koruması sunar. PA++++ (16+ UVA-PF) değerine sahiptir.

2. Cildi aydınlatan, ton eşitleyen ve cilt ısısını da dengeleyerek yatıştıran bir içerik kombinasyonu vardır.

3. Ciltteki toplam yaşlanma belirtilerinin %80'ine zemin oluşturan UV ışınlarıyla fotoyaşlanmayla mücadele etmek için Pion-6HA ve peptit kompleksi içerir.  

Ciltte beyazlık bırakmayan, normalden yağlıya ciltlerde yaz döneminde altına nemlendirici gerektirmeyecek besleyici ve hafif yapılı formülasyonuyla, cildinizi güneşin zararlı etkilerinden korumasının yanında ihtiyacı olan diğer bakım adımlarını da sunar. Cilt ısısının düşürülmesi, lekeye meyilli ciltlerde tetiklenme mekanizmasını önlemesi bakımından oldukça önemlidir.

 

 
Temelinde cilt bakımı ve dermatoloji alanında derin bir profesyonel tecrübe ve bilgi birikimi yer alan Skinvisibles, benzersiz formülasyonlar ile  güneş korumasında tek ürünle farklı ihtiyaçlara yanıt vermeyi başarıyor. Asya markalarının yüksek kullanım konforu sunan güneş koruyucularından ilham alarak İsviçre’de yüksek kalite ve koruma standartlarında üretildi.
 
1.Hassas ciltler dahil tüm cilt tiplerine uygun olan, non-komedojenik, deneysiz ve vegan bir güneş koruyucusu. Yeni nesil UV filtreleriyle zenginleştirilmiş ve incecik yapılı formülüyle UVB, UVA II, UVA I ışınlarından ve Mavi Işık’tan etkin şekilde koruma sağlar. 
 
2.Cream-to-Water teknolojisiyle kremsi doku, ciltle temas ettiğinde daha akışkan bir kıvama dönüşür ve cilt tarafından hızla emilir. Ciltte ağırlık yapmayan ve beyaz kalıntı bırakmayan incecik yapısıyla yumuşacık bir his bırakır, ancak yağlı değil mat bir bitiş sunar. Pro-Layer teknolojisiyle cilt bakımı ürünlerinizin üzerinde topaklanma yapmadan makyaj bazı olarak mükemmel çalışır.  
 
3.Düzenli kullanımda erken yaşlanma belirtilerinin ve güneş lekelerinin oluşumuna karşı korur. Tahriş riski yüksek kimyasal filtreler ya da parfüm içermez.

 

İlgili Bültenler
Güneş kreminizin koruma faktörü: SPF nedir?

30.05.2022

Güneş koruyucular yakın geçmişe kadar sadece SPF değerine sahipti ve UVB ışınlarından korumak üzere üretilirdi, ancak yapılan araştırmaların UVA ışınlarının cildimiz üzerindeki kalıcı ve geri dönüşü olmayan zararlarını göstermesi üzerine, UVA korumasına da sahip olan yeni ürünler geliştirildi. WTC Bülten'in bu sayısında güneş kremimizin koruma faktörü olan SPF değerinin ne anlama geldiğine ve nasıl belirlendiğine, maruz kaldığımız UV dozajını hangi faktörlerin etkilediğine bakıyoruz. Gelecek hafta ise UVA koruması ve UVA-PF değerini mercek altına alacağız. 

UV ışınları, UVB, SPF, 50 spf güneş kremi, cilt kanseri, güneşten korunma, erken yaşlanma

Doğum Sonrası Oluşan Lekeler: Melazma Nedir? Nasıl Oluşur ve Tedavi Edilir?

6.01.2024

Sebebi her ne kadar tam olarak bilinmese de bir çok kişiyi görünüş itibariyle rahatsız eden hiperpigmentasyon konusunun en önemli bileşeni olan melazma başlığını Sevgili WTC Profesyoneli Dr.Tuğba Falay ile ele aldık. Kendisine bu kıymetli bilgileri paylaştıkları için çok teşekkür ederiz.

melazma, pigmentasyon, leke

Güneş kreminiz sizi ne kadar koruyor?

2.06.2022

Etkin bir güneş koruması için güneş kreminizin hem UVB hem de UVA ışınlarına karşı güçlü bir koruma mekanizmasına sahip olması gerektiğini artık hepimiz biliyoruz.

güneş kremi, UV koruması, UVA ışınları, UVAPF, PPD, pigmentasyon, geniş spektrum