İnflamasyon ile ilgili temel bilgileri anlamanın, inflammaging kavramını anlamak adına önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden öncelikle inflamasyon veya enflamasyon kavramına bir göz gezdirelim istiyorum.
Inflamasyon vücudumuzun, dolayısıyla da cildimizin savunma mekanizmasının bir parçasıdır. Bu kapsamda vücudumuz zararlı ve yabancı uyaranlarla karşı karşıya kaldığında bağışıklık sisteminiz ilk olarak inflamatuar hücreler, sitokinler gibi müdahalecileri o bölgeye gönderir. Bu hücreler, bakterileri ve diğer yabancı ajanları yakalamak veya bir doku hasarı var ise yaralı dokuyu onarmak için inflamatuar bir tepki başlatır. İşte inflamasyon bu sürecin tamamını kapsamaktadır. Cildimiz açısından bu inflamatuar sürece bakıldığında ise; anlık veya uzun süreli cilt sorunlarının oluşması vücutta bağışıklık sisteminin gösterdiği tepkinin bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Temel olarak inflamasyon akut veya kronik olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkmaktadır.
Akut Inflamasyon:
Temel olarak vücudumuzun fizyolojik bir duruma veya bağışıklık sistemini bozan herhangi bir şeye karşı anında verdiği tepki akut inflamasyon olarak ifade edilebilir. Akut inflamatuar semptomlar birkaç saatte azalmaya başlayabileceği gibi birkaç haftaya kadar sürebilmektedir. Temel olarak akut inflamasyon belirtileri ise;
· Kızarıklık
· Şişlik
· Sıcaklık
· Ağrı veya hassasiyet olarak görülmektedir.
Kronik Inflamasyon
Akut inflamasyondan farklı olarak kronik inflamasyon: Genellikle 6 haftadan daha uzun süren yavaş ve uzun süreli inflamasyon olarak tanımlanmaktadır. Özellikle ciltte kronik olarak görülen atopik dermatit ve sedef hastalığı kronik inflamasyon örneği olarak ifade edilmektedir.
"Inflammaging"
Her ne kadar Inflammaging kavramı, inflamasyon + yaşlanma (aging) kelimelerinden türetilerek ifade edilse de, kronik veya düşük dereceli inflamasyon olarak da değerlendirildiği bilinmektedir. Burada Inflammaging kavramının kendine bu denli ayrı yer bulmasındaki temel nedenlerden birinin inflamasyonun cilt yaşlanmasındaki rolü olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü günün sonunda yaşlanma çevresel, genetik ve epigenetik faktörlerin birleşiminden kaynaklanan karmaşık bir süreçtir.
Yaşlanma süreci boyunca cildimiz metabolik olarak aktif yaşlanan hücreleri biriktirmektedir. Bu birikmiş hücreler, uzun vadede cildin mikro ortamını bozmaya zemin oluşturarak bariyer fonksiyonuna zarar verebilmektedir. Bununla birlikte ultraviyole radyasyon, kirlilik, cilt bariyerine zarar veren uygulamalar gibi faktörlere maruz kalmak da inflamasyonun devreye girmesine sebebiyet vermektedir. İşte burada inflamasyonun sürekli olarak devreye girmesi yani kronikleşme durumu, cilt yaşlanmasına dolayısıyla da cildimizin inflammaging ile karşı karşıya kalmasına neden olabilmektedir. Daha geniş kapsamı ile inflammaging sürecine etkisi olabilecek faktörler ise;
Neler yapabiliriz?
Cilt sağlığının korunmasının, bu süreç içerisinde son derece önemli olduğunu söylemek mümkün! Dolayısıyla bu adımları gözden geçirebilirsiniz.
1- Güvenilir bir Güneş Kremi kullanın!
UV kaynaklı hasardan korumak için güvenli bir güneş kremi kullanmak cilt bakım rejiminiz için iyi bir tercih olabilir. Çünkü ne yazık ki UV radyasyonu, inflamasyon sürecine etkisi olabilecek faktörler arasında bulunuyor.
2- Cilt bariyerinizi destekleyen ürünleri rutininize eklemeyi düşünün.
Özellikle bu süreçte cilt bariyerinizi destekleme yeteneği olan ürünleri rutininize eklemeye çalışmanız faydalı olabilir. Çünkü inflamasyon ve hasarlı cilt bariyeri aynı yolda yan yana ilerler. Bu yüzden cilt bariyerini korumaya ve onarmaya yönelik ürünleri tercih etmenin önemini anlamak gerekiyor. Eğer bariyer hasarına ilişkin daha çok bilgi edinmek istiyorsanız aşağıdak bülten yazılarına bakmanızı öneririz;
Sağlıklı Cildin İlk Adımı; Cildin Bariyer Fonksiyonları
Cilt Bariyeri Hasarı Nasıl Anlaşılır ve Onarılır?
3- Cilt bakımınızda inflamasyonu azaltan / baskılayan içerikler barındıran formülleri seçmeye dikkat edin.
Önceki başlıkta bariyerinizi destekleyen ürünleri rutininize eklemenin iyi bir fikir olacağından bahsetmiştik. İşte burada ikinci bir husus olarak seçtiğiniz ürünlerde Madecassoside, Ceramide, Camellia Sinensis Leaf (Yeşil Çay), Allantoin, Olea Europaea Fruit (Zeytin), Astragalus Membranaceus, Ectoin, gibi içeriklerin bulunması aldığınız verimi arttırabilir. Ancak günün sonunda unutmamanız gereken şey, bu içeriklerin ürün içerisinde hangi amaç için kullanıldığını anlamaya çalışmak olmalıdır. Çünkü cilt bakımında kullanılan birçok içeriğin tek nihai bir görevi her zaman bulunmaz. Bunu bir örnek ile açmak gerekirse; bir krem formülü içerisinde pH görevi gören bir içerik başka bir krem formülü içerisinde antioksidan etkisi için kullanılan bir içerik olarak karşımıza çıkabilir. Dolayısıyla bir ürünü edinirken muhakkak ürünün paketlemesindeki açıklamaları kontrol etmek, edindiğiniz yerden gerektiğinde bilgi desteği almak sadece bugün konuştuğumuz inflammaging açısından değil, doğru ürün seçme noktasında da önem arz etmektedir.
4- Nazik temizleyiciler tercih edin.
Cilt bariyerini çizmeye mahal vermeyen, sabunsuz ve cilt pH değerine uygun bir temizleyici kullanmayı tercih edebilirsiniz. Çünkü aksi durumdaki sert partiküllü temizleyiciler uzun vadede cildimizin bariyerine zarar verebilir ve cildinizi kızarıklık ve hassasiyet gibi birçok semptoma karşı daha duyarlı hale getirebilirler.
KAYNAKÇA
Bacqueville, D., Maret, A., Noizet, M., Duprat, L., Coutanceau, C., Georgescu, V., Bessou-Touya, S., & Duplan, H. (2020). Efficacy of a Dermocosmetic Serum Combining Bakuchiol and Vanilla Tahitensis Extract to Prevent Skin Photoaging in vitro and to Improve Clinical Outcomes for Naturally Aged Skin. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 13, 359–370.
Bandopadhyay, S., Mandal, S., Ghorai, M., Jha, N. K., Kumar, M., Radha, Ghosh, A., Proćków, J., Pérez de la Lastra, J. M., & Dey, A. (2023). Therapeutic properties and pharmacological activities of asiaticoside and madecassoside: A review. Journal of cellular and molecular medicine, 27(5), 593–608.
Calder, P. C., Bosco, N., Bourdet-Sicard, R., Capuron, L., Delzenne, N., Doré, J., Franceschi, C., Lehtinen, M. J., Recker, T., Salvioli, S., & Visioli, F. (2017). Health relevance of the modification of low grade inflammation in ageing (inflammageing) and the role of nutrition. Ageing research reviews, 40, 95–119.
Ferrara, F., Prieux, R., Woodby, B., & Valacchi, G. (2021). Inflammasome Activation in Pollution-Induced Skin Conditions. Plastic and reconstructive surgery, 147(1S-2), 15S–24S.
Goldberg, E. L., & Dixit, V. D. (2015). Drivers of age-related inflammation and strategies for healthspan extension. Immunological reviews, 265(1), 63–74.
Hannoodee, S., & Nasuruddin, D. N. (2022). Acute Inflammatory Response. In StatPearls. StatPearls Publishing.
Kale, S. S., & Yende, S. (2011). Effects of Aging on Inflammation and Hemostasis through the Continuum of Critical Illness. Aging and disease, 2(6), 501–511.
Kauth, M., & Trusova, O. V. (2022). Topical Ectoine Application in Children and Adults to Treat Inflammatory Diseases Associated with an Impaired Skin Barrier: A Systematic Review. Dermatology and therapy, 12(2), 295–313.
Kim, J. H., Kim, M. H., Yang, G., Huh, Y., Kim, S. H., & Yang, W. M. (2013). Effects of topical application of Astragalus membranaceus on allergic dermatitis. Immunopharmacology and immunotoxicology, 35(1), 151–156.
Liu, P., Zhao, H., & Luo, Y. (2017). Anti-Aging Implications of Astragalus Membranaceus (Huangqi): A Well-Known Chinese Tonic. Aging and disease, 8(6), 868–886.
Maramaldi, G., Togni, S., Franceschi, F., & Lati, E. (2013). Anti-inflammaging and antiglycation activity of a novel botanical ingredient from African biodiversity (Centevita™). Clinical, cosmetic and investigational dermatology, 7, 1–9.
Pająk, J., Nowicka, D., & Szepietowski, J. C. (2023). Inflammaging and Immunosenescence as Part of Skin Aging-A Narrative Review. International journal of molecular sciences, 24(9), 7784.
Paller, A. S., Browning, J., Nikolic, M., Bodemer, C., Murrell, D. F., Lenon, W., Krusinska, E., Reha, A., Lagast, H., Barth, J. A., & ESSENCE Study Group (2020). Efficacy and tolerability of the investigational topical cream SD-101 (6% allantoin) in patients with epidermolysis bullosa: a phase 3, randomized, double-blind, vehicle-controlled trial (ESSENCE study). Orphanet journal of rare diseases, 15(1), 158.
Pilkington, S. M., Bulfone-Paus, S., Griffiths, C. E., & Watson, R. E. (2021). Inflammaging and the Skin. Journal of Investigative Dermatology, 141(4), 1087-1095.
Sanada, F., Taniyama, Y., Muratsu, J., Otsu, R., Shimizu, H., Rakugi, H., & Morishita, R. (2018). Source of Chronic Inflammation in Aging. Frontiers in cardiovascular medicine, 5, 12.
Taheri, M., & Amiri-Farahani, L. (2021). Anti-Inflammatory and Restorative Effects of Olives in Topical Application. Dermatology research and practice, 2021, 9927976.
Teissier, T., Boulanger, E., & Cox, L. S. (2022). Interconnections between Inflammageing and Immunosenescence during Ageing. Cells, 11(3), 359.
Thitimuta, S., Pithayanukul, P., Nithitanakool, S., Bavovada, R., Leanpolchareanchai, J., & Saparpakorn, P. (2017). Camellia sinensis L. Extract and Its Potential Beneficial Effects in Antioxidant, Anti-Inflammatory, Anti-Hepatotoxic, and Anti-Tyrosinase Activities. Molecules (Basel, Switzerland), 22(3), 401.
Yap W. N. (2018). Tocotrienol-rich fraction attenuates UV-induced inflammaging: A bench to bedside study. Journal of cosmetic dermatology, 17(3), 555–565.