Facebook
Anasayfa WtC Bülten Cilt Bariyeri
10.06.2021

Cilt Bariyeri

Sağlıklı bir cilt bariyeri, sağlıklı bir cilde giden ilk yol!

Cilt bakımı alanında cilt bariyeri ve pH üzerine epeyce konuşulur; zira cildinizin korunması söz konusu olduğunda, kirletici ve aşındırıcılardan sizi ilk koruyan odur ki bu da güçlü bir cilt bariyerini sağlıklı bir cilt için vazgeçilmez yapar. Bu yazımızda, zarar görmüş cilt bariyeriniz için neler yapabileceğiniz üzerinde bir çalışma hazırladık.

Cilt Bariyeri Nedir?

Stratum corneum, cildimizin en dış tabakasıdır ve cilt bariyerinin önemli bir parçası olan asit mantosunu (örtüsünü) içerir. Bu bariyer cildimizi; bakterilerden, kirleticilerden ve tahriş edici maddelerden korurken kötü maddeleri dışarıda tutmaya yardımcı olur ve aynı zamanda transepidermal (katmanlar arası) su kaybını önleyerek nemi içeride tutar.

Cilt Bariyerinizin Zarar Gördüğünü Nasıl Anlarsınız?

Sağlıklı bir cildin anahtarının sağlıklı bir cilt bariyerinden geçtiğini söylemek gerçekçi olacaktır. Cilt bariyerinde meydana gelen mikro çatlaklar, cilt içerisindeki nemin dışarıya çıkarak cilt nem seviyesinin azalmasına sebep olurken istenmeyen kirletici ve tahriş edicilerin de bu çatlaklardan içeriye girmesi kaçınılmaz olur. Peki, cilt bariyerinin bozulduğuna dair işaretçiler nelerdir?

  • Gergin, kırmızılaşmış, tahriş olmuş cilt yapısı
  • Cilt bakımınız için kullandığınız ürünlerin cildinizde batma hissi yapması
  • Dengesi şaşmış olan bir pH

Cilt Bariyeriniz Zarar Gördüyse Ne Yapmalısınız?

Detox
Vücudumuz kendini iyileştirmede çok yeteneklidir ve bu durum, en büyük organımız olan cildimiz için de geçerlidir. Tahriş olmuş cildinizi bir nebze nadasa bırakmanız ve kendi kendisini onarmasına izin vermeniz iyi gelebilir. Bu süreçte, temel pratiklere dönerek aktif içerikli ürünlere biraz ara verin ve rutininize yeni ürünler eklemeyin.

Yeni Ürünleri Durdurun
Rutininize eklemlenen yeni ürünlerin tüketimini kısıtlayarak tahrişle mücadele edin.

Rutininizi Basitleştirin
Fazladan yapılan peeling dolayısıyla cilt bariyeri zarar görebilir. Cilt bakımında az daha çoktur derler. İyi bir sonuç almak ve farklı ürünlerin içerik çatışmalarını önlemek için rutininizi 3-4 ürünle sürdürmeniz yeterlidir.

Cildinizin pH’ını Takip Edin
Sabun gibi ürünlerin, pH bakımından yüksek olmaları muhtemeldir ve dengesini kaybetmiş ciltler üzerinde kullanıldıklarında hasara yol açabilirler. 4,5 – 6 arası pH seviyesine sahip ürünler kullanmak cilt sağlığınız için en doğrusu olacaktır.

İyileştirici Bileşenler Ekleyin
Gliserin, seramidler, pantenol ve yağ asitleri gibi maddeler cilt bariyerinizi iyileştirmeye ve onarmaya yardımcı olabilir.

Güneş Kreminden Vazgeçmeyin
Genelde atlanıyor olsa da güneş kremi kullanımı, günlük rutininizin bir parçası olmalıdır. Güneşin zararlı etkilerinin cilt bariyerinizi zedelememesi için güneş kremi kullanımını bir alışkanlık haline getirin.

 

İlgili Bültenler
Güneşin cildimize etkileri

10.05.2022

Başta D vitamini senteziyle kalsiyum dengesini sağlayarak kemik gelişimi ve sağlığı ile ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan güneşin, ne yazık ki insan cildi üzerinde olumsuz etkileri daha çok. Kısa vadeli etkileri ciltte eritem (kızarma ve acı hissi), tahriş ve nihayetinde bronzlaşmayla hücre ve doku hasarına yol açarken, geri döndürülemez ve kötü huylu olan uzun vadeli etkileri de var. Güneşe maruz kalmak günümüzde erken kırışma ve birçok cilt kanseri türünün muhtemel sebebi olarak görülüyor. 

güneş, UV ışınları, UVB, UVA, güneş kremi, cilt kanseri, güneşten korunma, erken yaşlanma, bronzlaşma

Glikasyon ve Yaşlanma

27.10.2023

Son dönemlerde sıkça duyulan ve detayı hakkında çok fazla çalışma olmayan gelikasyon yaşlanma konusunu sebepleri ve çözümleri ile birlikte  WTC Cilt Koçu Sevgili Liliana Berber (IG: blondy_beauty_lab) ile birlikte işledik. Kendisine çok teşekkür ediyor, sizlere de keyifli okumalar diliyoruz.

yaşlanma, glikasyon, kırışıklık, yaşlı cilt, erken yaşlanma

Mevsim Değişikliklerinin Cilde Etkisi

28.04.2024

Mevsimlerin değişmesi, cilt sağlığımız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Özellikle kış ve yaz mevsimleri arasındaki geçiş dönemlerinde cildimiz, değişen koşullara adapte olmaya çalışırken doğru cilt bakımıyla alacağımız önlemler de cildimizin işini kolaylaştıracaktır. Sizleri, WTC Uzmanlarından Güzin Samav Sarı’nın Değişen Mevsimlerde Cilt Bakımının Önemi ve Yaz Mevsimine Cildinizi Hazırlamanın Yollarını anlattığı yazısıyla baş başa bırakıyoruz.

cilt bakımı, mevsim geçişleri

Anasayfa Konsültasyon Ürünler Bilgi Hesabım