Facebook
1500 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz 🚚 Tüm kampanya ve sürprizlerden haberdar olmak, cildinize iyi gelecek bilgileri duymak için WTC Bülten'e üye ol!
Anasayfa WtC Bülten Cilt Bariyeri
10.06.2021

Cilt Bariyeri

Sağlıklı bir cilt bariyeri, sağlıklı bir cilde giden ilk yol!

Cilt bakımı alanında cilt bariyeri ve pH üzerine epeyce konuşulur; zira cildinizin korunması söz konusu olduğunda, kirletici ve aşındırıcılardan sizi ilk koruyan odur ki bu da güçlü bir cilt bariyerini sağlıklı bir cilt için vazgeçilmez yapar. Bu yazımızda, zarar görmüş cilt bariyeriniz için neler yapabileceğiniz üzerinde bir çalışma hazırladık.

Cilt Bariyeri Nedir?

Stratum corneum, cildimizin en dış tabakasıdır ve cilt bariyerinin önemli bir parçası olan asit mantosunu (örtüsünü) içerir. Bu bariyer cildimizi; bakterilerden, kirleticilerden ve tahriş edici maddelerden korurken kötü maddeleri dışarıda tutmaya yardımcı olur ve aynı zamanda transepidermal (katmanlar arası) su kaybını önleyerek nemi içeride tutar.

Cilt Bariyerinizin Zarar Gördüğünü Nasıl Anlarsınız?

Sağlıklı bir cildin anahtarının sağlıklı bir cilt bariyerinden geçtiğini söylemek gerçekçi olacaktır. Cilt bariyerinde meydana gelen mikro çatlaklar, cilt içerisindeki nemin dışarıya çıkarak cilt nem seviyesinin azalmasına sebep olurken istenmeyen kirletici ve tahriş edicilerin de bu çatlaklardan içeriye girmesi kaçınılmaz olur. Peki, cilt bariyerinin bozulduğuna dair işaretçiler nelerdir?

  • Gergin, kırmızılaşmış, tahriş olmuş cilt yapısı
  • Cilt bakımınız için kullandığınız ürünlerin cildinizde batma hissi yapması
  • Dengesi şaşmış olan bir pH

Cilt Bariyeriniz Zarar Gördüyse Ne Yapmalısınız?

Detox
Vücudumuz kendini iyileştirmede çok yeteneklidir ve bu durum, en büyük organımız olan cildimiz için de geçerlidir. Tahriş olmuş cildinizi bir nebze nadasa bırakmanız ve kendi kendisini onarmasına izin vermeniz iyi gelebilir. Bu süreçte, temel pratiklere dönerek aktif içerikli ürünlere biraz ara verin ve rutininize yeni ürünler eklemeyin.

Yeni Ürünleri Durdurun
Rutininize eklemlenen yeni ürünlerin tüketimini kısıtlayarak tahrişle mücadele edin.

Rutininizi Basitleştirin
Fazladan yapılan peeling dolayısıyla cilt bariyeri zarar görebilir. Cilt bakımında az daha çoktur derler. İyi bir sonuç almak ve farklı ürünlerin içerik çatışmalarını önlemek için rutininizi 3-4 ürünle sürdürmeniz yeterlidir.

Cildinizin pH’ını Takip Edin
Sabun gibi ürünlerin, pH bakımından yüksek olmaları muhtemeldir ve dengesini kaybetmiş ciltler üzerinde kullanıldıklarında hasara yol açabilirler. 4,5 – 6 arası pH seviyesine sahip ürünler kullanmak cilt sağlığınız için en doğrusu olacaktır.

İyileştirici Bileşenler Ekleyin
Gliserin, seramidler, pantenol ve yağ asitleri gibi maddeler cilt bariyerinizi iyileştirmeye ve onarmaya yardımcı olabilir.

Güneş Kreminden Vazgeçmeyin
Genelde atlanıyor olsa da güneş kremi kullanımı, günlük rutininizin bir parçası olmalıdır. Güneşin zararlı etkilerinin cilt bariyerinizi zedelememesi için güneş kremi kullanımını bir alışkanlık haline getirin.

 

İlgili Bültenler
Cildin Nem İhtiyacı ve Suyun Önemi

15.04.2022

Cilt bakımı rutini adımlarını incelediğimiz bülten serimizde cilt temizliği ve cilt serumları başlıklarından sonra sırada nemlendirme konusu var. Nemlendirici kremler, dünya genelinde kozmetik ve kişisel bakım ürünleri kategorisinde en büyük pazar payına sahip olan ürün grubu olarak kabul ediliyor. Düzenli cilt bakımı uygulamayan kişilerin bile en azından bir nemlendirici kremi bulunuyor.

kuru cilt, nemlendirici, nemsizlik, hidrasyon, cilt bariyeri, stratum corneum, nem ihtiyacı, bariyer fonksiyonu

Cilt Sağlığımız Genel Vücut Sağlığımızın Aynasıdır

29.04.2024

Cilt sağlığını korumak için beslenme ve genel yaşam tarzı çok önemlidir. Bu blogda paylaştığımız bilgiler ışığında, cildinize daha iyi bakabilir ve ışıl ışıl bir cilde sahip olabilirsiniz.

gıda takviyeleri, beslenme, cilt sağlığı

Cilt Stresi Bölüm 1: Cilt Stresi Ve Stres Karşıtı Cilt Bakımı

26.12.2022

Son zamanlarda “anti-stress” ya da “anti-pollution” etiketli ürünlerin artması ya da markaların ürün tanıtımında “stres altındaki cildi onarmaya yardımcı olur” gibi ifadeleri kullanması dikkatinizi çekiyor mu? Peki, “nedir bu stres karşıtı cilt bakımı” diye düşündünüz mü? Bu ifadeler sık sık karşımıza çıksa da, ardındaki nedenler ve mekanizmalar çok açıklanmıyor. Bu yazı dizisinde ilk olarak stres faktörlerini ve cildimize olan etkilerini kısaca işleyeceğiz.

cilt stresi, anti-stress, anti-pollution, stres karşıtı bakım, ekspozom

Anasayfa Konsültasyon Ürünler Bilgi Hesabım