Facebook
1000 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz 🚚 Tüm kampanya ve sürprizlerden haberdar olmak, cildinize iyi gelecek bilgileri duymak için WTC Bülten'e üye ol!
Anasayfa WtC Bülten Cilt Bariyeri
10.06.2021

Cilt Bariyeri

Sağlıklı bir cilt bariyeri, sağlıklı bir cilde giden ilk yol!

Cilt bakımı alanında cilt bariyeri ve pH üzerine epeyce konuşulur; zira cildinizin korunması söz konusu olduğunda, kirletici ve aşındırıcılardan sizi ilk koruyan odur ki bu da güçlü bir cilt bariyerini sağlıklı bir cilt için vazgeçilmez yapar. Bu yazımızda, zarar görmüş cilt bariyeriniz için neler yapabileceğiniz üzerinde bir çalışma hazırladık.

Cilt Bariyeri Nedir?

Stratum corneum, cildimizin en dış tabakasıdır ve cilt bariyerinin önemli bir parçası olan asit mantosunu (örtüsünü) içerir. Bu bariyer cildimizi; bakterilerden, kirleticilerden ve tahriş edici maddelerden korurken kötü maddeleri dışarıda tutmaya yardımcı olur ve aynı zamanda transepidermal (katmanlar arası) su kaybını önleyerek nemi içeride tutar.

Cilt Bariyerinizin Zarar Gördüğünü Nasıl Anlarsınız?

Sağlıklı bir cildin anahtarının sağlıklı bir cilt bariyerinden geçtiğini söylemek gerçekçi olacaktır. Cilt bariyerinde meydana gelen mikro çatlaklar, cilt içerisindeki nemin dışarıya çıkarak cilt nem seviyesinin azalmasına sebep olurken istenmeyen kirletici ve tahriş edicilerin de bu çatlaklardan içeriye girmesi kaçınılmaz olur. Peki, cilt bariyerinin bozulduğuna dair işaretçiler nelerdir?

  • Gergin, kırmızılaşmış, tahriş olmuş cilt yapısı
  • Cilt bakımınız için kullandığınız ürünlerin cildinizde batma hissi yapması
  • Dengesi şaşmış olan bir pH

Cilt Bariyeriniz Zarar Gördüyse Ne Yapmalısınız?

Detox
Vücudumuz kendini iyileştirmede çok yeteneklidir ve bu durum, en büyük organımız olan cildimiz için de geçerlidir. Tahriş olmuş cildinizi bir nebze nadasa bırakmanız ve kendi kendisini onarmasına izin vermeniz iyi gelebilir. Bu süreçte, temel pratiklere dönerek aktif içerikli ürünlere biraz ara verin ve rutininize yeni ürünler eklemeyin.

Yeni Ürünleri Durdurun
Rutininize eklemlenen yeni ürünlerin tüketimini kısıtlayarak tahrişle mücadele edin.

Rutininizi Basitleştirin
Fazladan yapılan peeling dolayısıyla cilt bariyeri zarar görebilir. Cilt bakımında az daha çoktur derler. İyi bir sonuç almak ve farklı ürünlerin içerik çatışmalarını önlemek için rutininizi 3-4 ürünle sürdürmeniz yeterlidir.

Cildinizin pH’ını Takip Edin
Sabun gibi ürünlerin, pH bakımından yüksek olmaları muhtemeldir ve dengesini kaybetmiş ciltler üzerinde kullanıldıklarında hasara yol açabilirler. 4,5 – 6 arası pH seviyesine sahip ürünler kullanmak cilt sağlığınız için en doğrusu olacaktır.

İyileştirici Bileşenler Ekleyin
Gliserin, seramidler, pantenol ve yağ asitleri gibi maddeler cilt bariyerinizi iyileştirmeye ve onarmaya yardımcı olabilir.

Güneş Kreminden Vazgeçmeyin
Genelde atlanıyor olsa da güneş kremi kullanımı, günlük rutininizin bir parçası olmalıdır. Güneşin zararlı etkilerinin cilt bariyerinizi zedelememesi için güneş kremi kullanımını bir alışkanlık haline getirin.

 

İlgili Bültenler
Enflamasyona Bağlı Yaşlanma, Inflammaging

25.10.2023

Değerli  içerik üreticisi ( IG: LeMuadil ) ve WTC Cilt Koçu Mert Kara'nın derin araştırmaları sonucu derlediği enflamasyona bağlı yaşlanma çeşidi olan "inflammaging" konusunu tüm detaylarıyla birlikte sizlerle buluşturuyoruz.WTC Ailesi olarak paydaşlarımızı doğru ve güncel bilgiye ulaştıran Sevgili Mert'e bu güzel yazısı için çok teşekkür ederiz.

yaşlanma, yaşlanma türleri, yaşlanma engelleyici önlemler, kırışıklık, leke, onarım ve yenilenme

Cilt Bariyeri

10.06.2021

Sağlıklı bir cilt bariyeri, sağlıklı bir cilde giden ilk yol!

Cilt, cilt bariyeri, cilt hasarı, onarım

Cilt Stresi Bölüm 4: Çevresel kirleticiler haricinde cilt stresine yol açan diğer faktörler

23.02.2023

Çevresel kirleticilerin cilt bariyerini zayıflattığını, serbest radikal oluşumuyla hücrelere ve DNA’mıza hasar verdiğini ve inflamasyona zemin hazırladığını Cilt Stresi bülten serimizde daha önce ele almıştık. Peki uykusuzluk, psikolojik stres gibi çevresel kirleticiler dışındaki faktörler cildimizi nasıl etkiliyor? Cilt Stresi bülten dosyasının 4. bölümünde bu faktörleri daha yakından inceleyeceğiz.

cilt stresi, anti-stress, anti-pollution, stres karşıtı bakım, çevresel stres