Facebook
🚚 1000 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsiz 🚚 Tüm kampanya ve sürprizlerden haberdar olmak, cildinize iyi gelecek bilgileri duymak için WTC Bülten'e üye ol!
Anasayfa WtC Bülten Cilt Stresi Bölüm 5: Çevresel strese karşı cildimizi nasıl koruyabiliriz?
20.03.2023

Cilt Stresi Bölüm 5: Çevresel strese karşı cildimizi nasıl koruyabiliriz?

Çevresel kirleticilerin cilt bariyerini zayıflatmasına, serbest radikal oluşumuyla hücrelere ve DNA’mıza hasar vermesine ve inflamasyona zemin hazırlayarak inflammatuvar cilt hastalıklarını tetiklemesine engel olmak için, boşalan antioksidan rezervlerimizi takviye etmenin dışında uygulayabileceğimiz birkaç cilt bakımı stratejisine bakalım:

1.     Cilt temizliği ve ciltte film oluşturan polimerler: 
 
Cildi temizleyip arındıran temizleyiciler, maskeler ve eksfolasyon ürünlerinin içindeki sürfaktanlar ile cildi nemlendiren krem, serum ve sprey vb ürünlerin içindeki film oluşturan bileşenler, PM’in ciltte depolanmasına ve cilde nüfuz etmesine engel olabilir, cilt katmanlarının üzerinde ve arasında birikmiş kirleticileri de ciltten arındırabilir. Ancak günde iki defadan fazla ve sert ürünlerle cilt temizliği yapmanın cilt bariyerine zarar vereceğini ve yapılmaması gerektiğini de unutmayalım. 
 
2.     Bariyer onarımı ve hidrasyon 
 
Çevre kirliliği cildin doğal bariyer fonksiyonunu zayıflattığında, kirleticilere cildin daha alt katmanlarına, üstelik daha büyük miktarda nüfuz edebilme fırsatı doğar ve cildin bütünlüğüne ve yapısına zarar verirler. Bariyeri onarıp güçlendirecek ürünler bu bakımdan oldukça önem taşır. 
 
3.     İnflamasyona karşı koymak 
 
Kirleticilerin harekete geçirdiği proinflammatuar sitokinlerin etkisine karşı koymak için antiinflammatuar ürünlerden ve bileşenlerden destek alabiliriz. 
 
4.   Kollajen ve elastini yenileyip güçlendirmek 
 
Kirlilikten kaynaklanan kollajen ve elastin parçalanmasıyla mücadele edecek ürünler, koruma rutininin tamamlayıcı parçası olmalıdır. 
 
Bunların yanı sıra; sigara içmemek, alkol tüketiminde aşırıya kaçmamak, güneşten etkin şekilde korunmak, yapay UV kaynaklarından uzak durmak, sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni edinmek ve uyku düzenimize özen göstermek da cildimizi stres etkisinden korumamıza yardımcı olacak. 
 
WTC Bilim Kurulu'nun önerdiği stres karşıtı bakım çözümlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. 
 
Kaynaklar:    
 
https://www.who.int/news/item/04-04-2022-billions-of-people-still-breathe-unhealthy-air-new-who-data  
 
Draelos, Zoe Diana, Cosmetic Dermatology: Products and Procedures, Wiley Blackwell, 2022
 
Comstock, J., Gold, M.H. (eds.), Cosmeceuticals, Karger, 2021  
 
Sakamoto, Kazutami vd., Cosmetic Science and Technology: Theoretical Principals and Applications, Elsevier, 2017  
 
Parrado, C., Mercado-Saenz, S. vd., “Environmental Stressors on Skin Aging. Mechanistic Insights”, Frontiers in Pharmacology, sayı 10, 2019  
 
Krutmann, J., Bouloc, A. vd., “The skin aging exposome”, Journal of Dermatological Science, cilt 85, sayı 3, s.152-161, Mart 2017  
 
Passeron, T., Krutmann, J vd., “Clinical and biological impact of the exposome on the skin”,  Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, sayı 34, ek S4, Temmuz 2020  
 
Rosen, Meyer R. (ed.), Harry’s Cosmeticology, Cilt 2, Chemical Publishing, 2015.
İlgili Bültenler
Cilt Stresi Bölüm 4: Çevresel kirleticiler haricinde cilt stresine yol açan diğer faktörler

23.02.2023

Çevresel kirleticilerin cilt bariyerini zayıflattığını, serbest radikal oluşumuyla hücrelere ve DNA’mıza hasar verdiğini ve inflamasyona zemin hazırladığını Cilt Stresi bülten serimizde daha önce ele almıştık. Peki uykusuzluk, psikolojik stres gibi çevresel kirleticiler dışındaki faktörler cildimizi nasıl etkiliyor? Cilt Stresi bülten dosyasının 4. bölümünde bu faktörleri daha yakından inceleyeceğiz.

cilt stresi, anti-stress, anti-pollution, stres karşıtı bakım, çevresel stres

Cilt Stresi Bölüm 3: Hava Kirliliği Ve Cilde Etkileri

24.01.2023

Cilt Stresi bülten serimizin önceki bölümlerinde cilt stresi kavramını ele alırken cilt stresine yol açan faktörlerden bahsetmiştik. Cildimize etki eden çevresel faktörlere ise serinin ikinci bölümünde yer vermiştik. Bu bölümde ise hava kirliğinin cilde etkilerini derinlemesine ele alacağız. 

cilt stresi, hava kirliliği, oksidatif stres, inflamasyon, cilt bariyer hasarı

Cilt Stresi Bölüm 2: Çevresel Faktörler

6.01.2023

UV radyasyonuna kronik olarak maruz kalmanın ve güneş hasarının, ciltte reaktif oksijen türlerini (ROS) yani “serbest radikalleri” artırdığını ve bunların kollajen ve elastin gibi yapısal proteinlere, DNA’ya ve hücre zarı ile etrafındaki lipidlere daha çok hasar verdiğini ve vücudun, bu serbest radikallere karşı savaşan doğal antioksidan rezervlerinin tükenmesine yol açtığını daha önce açıklamıştık. Şimdi UV radyasyonunun ötesinde çevresel stres faktörlerinin etkisine daha yakından bakalım.

cilt stresi, anti-stress, anti-pollution, çevresel faktörlerin cilt etkisi